Η αόρατη μηλόπιτα είναι μια μοναδική και ιδιαίτερη συνταγή που θα σας εκπλήξει από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά. Δεν έχει σχεδόν καθόλου ζύμη, γι’ αυτό και μοιάζει περισσότερο με κρέμα παρά με ζύμη. Τα μήλα κυριαρχούν σε αυτή τη συνταγή, ενώ η ελάχιστη ζύμη τα «κρύβει» δημιουργώντας μια απαλή, κρεμώδη υφή που λιώνει στο στόμα. Επιπλέον, η προσθήκη αλευριού αμυγδάλου στην επικάλυψη προσθέτει μια υπέροχη τραγανή νότα που ολοκληρώνει τέλεια αυτό το εκλεκτό γλυκό.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Αόρατη Μηλόπιτα
Φτιάξτε την 'αόρατη μηλόπιτα', μια μοναδική λιχουδιά που έχει ελάχιστη ζύμη και μοιάζει περισσότερο με κρέμα με γεύση μήλου. Χάρη στον τρόπο που κόβουμε τα 700 γραμμάρια μήλα, το αποτέλεσμα είναι απίστευτα ζουμερό και δροσερό, τέλειο για όσους αγαπούν τα φρούτα στα γλυκά τους. Ακολουθήστε την αναλυτική συνταγή μας για την αόρατη μηλόπιτα, μια γλυκιά έκπληξη που θα εντυπωσιάσει τους πάντες!
Ingredients
Για τη ζύμη:
- 3 αυγά
- 50 γρ. ζάχαρη
- Βανίλια
- 100 γρ. γάλα
- 30 γρ. βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 70 γρ. αλεύρι
- 700 γρ. μήλα
- Χυμός λεμονιού (λίγος)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
Για το πασπάλισμα:
- 20 γρ. βούτυρο
- Μια πρέζα αλάτι
- 20 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
Για το ταψί:
- Βούτυρο για άλειμμα
- Αλεύρι για πασπάλισμα
Instructions
Ξεκινάω χτυπώντας τα 3 αυγά σε ένα μπολ. Μπορώ να το κάνω εύκολα με ένα σύρμα, χωρίς να χρειάζεται μίξερ. Προσθέτω μια πρέζα αλάτι και τη βανίλια και ανακατεύω καλά. Δεν χρειάζεται να χτυπήσω έντονα τίποτα, απλά να ενσωματώσω τα υλικά.
Στη συνέχεια, προσθέτω τα 50 γρ ζάχαρη και συνεχίζω το ανακάτεμα με αργές κινήσεις. Μετά, ρίχνω το λιωμένο βούτυρο (μπορώ να χρησιμοποιήσω και μαργαρίνη αν προτιμώ) και τα 100 ml γάλα. Ανακατεύω καλά όλα τα υγρά υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Τώρα προσθέτω το αλεύρι, το οποίο έχω κοσκινίσει προηγουμένως για να μην σχηματιστούν σβώλοι. Ρίχνω επίσης και το ρευστό μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύω απαλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
Ήρθε η ώρα για τα μήλα, το κύριο συστατικό της αόρατης μηλόπιτας. Παίρνω τα 700 γρ μήλα, τα οποία έχω καθαρίσει και κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες ή ροδέλες. Μπορώ να τα κόψω με όποιον τρόπο μου βολεύει, αλλά το κυριότερο είναι να κοπούν πολύ λεπτά για να «χαθούν» μέσα στη ζύμη. Ραντίζω τα μήλα με λίγο χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν και προσθέτω 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα αν θέλω να δώσω έξτρα άρωμα.
Προσεκτικά, χωρίς να τα πιέζω, ανακατεύω τα μήλα και στη συνέχεια τα προσθέτω στη ζύμη. Ανακατεύω απαλά για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα.
Αλείφω με βούτυρο ένα ταψί με ελατήριο διαμέτρου 22-24 εκατοστά και το πασπαλίζω με λίγο αλεύρι. Ρίχνω το μείγμα με τα μήλα μέσα στο ταψί και το απλώνω ομοιόμορφα.
Ψήνω την αόρατη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου. Στο μεταξύ, φτιάχνω την επικάλυψη από ξηρούς καρπούς που θα δώσει τραγανή υφή στην πίτα.
Για την επικάλυψη, ανακατεύω σε ένα μπολάκι μια πρέζα αλάτι, 20 γραμμάρια ζάχαρη, 20 γραμμάρια βούτυρο και 80 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου. Τρίβω με τα δάχτυλά μου μέχρι να δημιουργηθεί ένα θρυμματισμένο μείγμα (αυτό το βήμα μπορώ να το παραλείψω αν δεν έχω αλεύρι αμυγδάλου).
Μετά από τα πρώτα 35 λεπτά, βγάζω την πίτα από τον φούρνο και θρυμματίζω το μείγμα της επικάλυψης στην κορυφή της. Επιστρέφω την πίτα στον φούρνο και την ψήνω ξανά για 25 λεπτά ακόμα, πάντα στους 180 βαθμούς. Ο συνολικός χρόνος ψησίματος είναι περίπου 60 λεπτά (ή 50-60 λεπτά αν παραλείψω την επικάλυψη).
Όταν η μηλόπιτα πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και η επικάλυψη τραγανίσει, την βγάζω από τον φούρνο. Την αφήνω να κρυώσει λίγο πριν την ξεφορμάρω και την κόψω σε μερίδες. Σερβίρω ζεστή ή κρύα, όπως προτιμώ.
Tips για την Τέλεια Αόρατη Μηλόπιτα
- Επιλογή μήλων: Χρησιμοποιήστε μήλα που κρατάνε καλά το σχήμα τους στο ψήσιμο, όπως Granny Smith ή Golden Delicious. Επίσης, μπορείτε να δείτε και άλλες συνταγές με μήλα για περισσότερες ιδέες.
- Κόψιμο μήλων: Όσο πιο λεπτά κόψετε τα μήλα, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαντολίνα για ομοιόμορφες φέτες.
- Χωρίς αλεύρι αμυγδάλου: Αν δεν έχετε αλεύρι αμυγδάλου, παραλείψτε την επικάλυψη ή χρησιμοποιήστε απλά τρίμμα από αμύγδαλα ή καρύδια με λίγη ζάχαρη.
- Σερβίρισμα: Η αόρατη μηλόπιτα είναι υπέροχη με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή λίγη σαντιγί. Δείτε και άλλες συνταγές για γλυκά που ταιριάζουν τέλεια με παγωτό.
- Φύλαξη: Κρατάει στο ψυγείο για 3-4 μέρες σε αεροστεγές δοχείο. Για περισσότερες εύκολες συνταγές, επισκεφτείτε το site μας.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: