Η Γαλατόπιτα Καρδίτσας Παραδοσιακή είναι η αγαπημένη γλυκιά πίτα, μια συνταγή που μας άφησε η αγαπημένη γλυκιά γιαγιά! Αυτό το πιάτο ξεχωρίζει γιατί φτιάχνεται με σπιτικό φύλλο και μια πλούσια, αφράτη κρέμα με αλεύρι σκληρό , που της δίνει τη χαρακτηριστική της υφή. Το μυστικό κρύβεται στον «κόθρο» γύρω-γύρω, που σφραγίζει την κρέμα και την εμποδίζει να χυθεί κατά το ψήσιμο, διατηρώντας τη γαλατόπιτα ζουμερή και μελωμένη.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τα Φύλλα
- Αλεύρι μαλακό – 500 γρ. (μισό κιλό)
- Αλάτι – 1/2 κγ (κουταλάκι του γλυκού)
- Ελαιόλαδο – 1 κσ (κουταλιά της σούπας)
- Γάλα – 1/3 φλιτζάνι
- Νερό – όσο χρειαστεί για να γίνει η ζύμη μέτρια
Για την Κρέμα
- Γάλα – 2 λίτρα
- Αυγά – 2-3 τεμάχια
- Αλεύρι σκληρό – 8 κσ (κουταλιές σούπας, καλά γεμάτες)
- Ζάχαρη – 1 ½ φλιτζάνι
- Αλάτι – 1 πρέζα
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία Φύλλων
Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά για τα φύλλα (κρατάμε λίγο αλεύρι για το άνοιγμα). Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μέτρια, ρίχνοντας λίγο-λίγο νερό. 
Στρώσιμο: Ανοίγουμε τις μπάλες σε φύλλα με τον πλάστη. Στο μεγάλο μας ταψί (το οποίο είναι λαδωμένο) βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω από το άλλο

2. Ετοιμασία Κρέμας
Μείγμα: Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρύο , το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να διαλυθεί καλά το αλεύρι.
Βράσιμο: Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια για να μη κολλήσει η κρέμα. Μόλις αρχίσει να βράζει και να βγάζει στην επιφάνεια φυσαλίδες, την κατεβάζουμε.
Αυγά: Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την σκεπάζουμε με το καπάκι της για να μην κάνει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο (όσο κρυώνει, πήζει περισσότερο). Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με ένα πιρούνι. Κρατάμε λίγο από το μείγμα των αβγών για το άλειμμα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα αυγά στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά.
3. Συναρμολόγηση και Ψήσιμο
Στρώσιμο Κρέμας: Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στο τελευταίο φύλλο και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ο Κόθρος: Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί προς τα μέσα, διπλώνοντάς τα γύρω από την κρέμα. Έτσι σχηματίζεται ο «κόθρος» για να μη χυθεί η κρέμα. Ρίχνουμε λίγο λάδι στα φύλλα που διπλώσαμε 
Ψήσιμο: Ψήνουμε τη γαλατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για περίπου 30 έως 45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να ροδίσει καλά .
Αναλυτικοί χρόνοι
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ξεκούρασης Ζύμης: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 30 – 45 λεπτά (στους 180-200°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά
Το Αλεύρι: Η χρήση σκληρού αλευριού στην κρέμα είναι σημαντική, καθώς της δίνει την απαραίτητη δομή και την εμποδίζει να γίνει πολύ ρευστή.
Τα Αυγά: Τα αυγά προστίθενται στην κρέμα αφού αυτή κατέβει από τη φωτιά και κρυώσει λίγο. Έτσι αποφεύγουμε να ψηθούν πρόωρα και να αλλοιώσουν την υφή της κρέμας.
Ο Κόθρος: Μην κόψετε τα φύλλα που περισσεύουν! Ο «κόθρος» (το γύρισμα των φύλλων προς τα μέσα) είναι χαρακτηριστικό της παραδοσιακής συνταγής και λειτουργεί ως φράγμα για την κρέμα.
Το Άνοιγμα Φύλλου: Για να ανοίξετε πιο εύκολα τα φύλλα, χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο και το γάλα που περιέχονται στη ζύμη.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Αφράτο Γαλακτομπούρεκο Σιροπιαστό










