Γιαννιώτικο Κανταΐφι
*****************

Συνταγή της Mari Glasgow
Greek Style Food από τη Mari Glasgow

Υπέροχο γλυκό με κανταΐφι, ξηρούς καρπούς και αρωματικά μπαχαρικά!!

Υλικά: (σ.σ. ταψί 25 ×35 εκ.)

Μεζούρα =250 ml
************
10 φύλλα κρουστας ζαχαροπλαστικής
350 γραμμάρια φύλλο Κανταΐφ
250 γρ ανάλατο βούτυρο
200 γρ καρύδια
100 γρ τριμμένη φρυγανιά
50 γρ μαύρη ζάχαρη
Ξύσμα λεμονόχορτου ή λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας κανέλα σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο, σε σκόνη

Για το σιρόπι
*************
2 κούπες ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1/2 φλιτζάνι μέλι
1/2 λεμόνι (εγώ χρησιμοποίησα 1 λεμονόχορτο)
1 ξυλάκι κανέλα
4-5 ολόκληρα γαρίφαλα
Βανίλια

Εκτέλεση:
************************

1- Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι προσθέτοντας στην κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού σύμφωνα με τη συνταγή χωρίς μέλι και βανίλια. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια/υψηλή φωτιά. Όταν πάρει βράση κρατήστε 5 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέστε το μέλι και τη βανίλια. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
2- Λιώνουμε το βούτυρο. Στο μικρό μπολ ρίχνουμε τα θρυμματισμένα καρύδια, τη φρυγανιά, τη μαύρη ζάχαρη λίγο ξύσμα από λεμονόχορτο, την κανέλα και τη σκόνη γαρύφαλλου. Ανακατέψτε καλά.
3- Ψιλοκόψτε το κανταΐφι όσο μπορείτε. Περιχύστε με το μισό βούτυρο. Απλώστε ένα φύλλο ζύμης στην επιφάνεια εργασίας. Περιχύστε ελαφρά με το βούτυρο. Στρώνουμε από πάνω άλλη μια φυλλώδη ζύμη και περιχύνουμε ελαφρά ξανά. Βάζουμε ξανά κανταΐφι, μείγμα καρυδιών και λίγο βούτυρο. Συνεχίστε το ρολό μέχρι να γίνει ρολό. Το τοποθετούμε στο ταψί.

Κάντε έτσι μέχρι να τελειώσετε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C.
4- Κόβουμε το Γιαννιώτικο σε 20 όμορφα κομμάτια. Προσθέστε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 C για περ. 90 λεπτά μέχρι να ροδίσει βαθιά.
Εξαρτάται από τον φούρνο σας.
5- Βγάζουμε από το φούρνο και το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να απορροφηθεί καλά και σερβίρουμε την επόμενη μέρα για καλύτερα.
Λίγο παγωτό καϊμάκι με be τέλειο!!
Απολαμβάνω!

Follow Mari on instagram

Subsrcibe on Mari’s youtube Channel 

Ευχαριστώ ❤

Προηγούμενο άρθροΡολό πατάτας…είναι φανταστικό
Επόμενο άρθροΡολό χοιρινό φιλέτο με σάλτσα κρασιού