Από την Αννα Κουστένη, ιδιοκτήτρια του Αρχοντικού Δεληγιάννη, Δημητσάνα
ΥΛΙΚΑ
3/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
3 κ.σ. κακάο
2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή
2 φλιτζάνια νερό
2 βανίλιες
3 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ.σ. κοφτή μαγειρική σόδα
1 κγ. αλάτι
λίγο ελαιόλαδο για την φόρμα
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε ένα μπολ κοσκινιζουμε το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα. Ενσωματώνουμε τις βανιλιες και το αλάτι.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υγρά και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα με το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε μέχρι να ανακατευτούν καλά. Σημείωση: Δεν πρέπει να δουλέψουμε πολύ το μείγμα παρά μόνο μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο τη φόρμα του κέικ και την πασπαλίζουμε παντού με αλεύρι. Αφαιρούμε όσο περισσέψει. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 1800C για 1 ώρα. Σημείωση: Τσεκάρουμε το κέικ τρυπώντας το ελαφρά με ένα μαχαίρι και αν δεν κολλήσει επάνω το ζυμάρι, το κέικ είναι έτοιμο .
- Προαιρετικά, όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.