Το Γιουβέτσι με Μοσχάρι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα, που φέρνει στο νου τις Κυριακές στο σπίτι της γιαγιάς. Η συγκεκριμένη συνταγή αποδίδει ένα μελωμένο και πλούσιο σε γεύση Γιουβέτσι με Μοσχάρι όπου το κρέας γίνεται λουκούμι και το κριθαράκι σπυρωτό. Η διαδικασία είναι απλή, απαιτεί όμως τον σωστό χρόνο για να δέσουν αρμονικά τα αρώματα του μπαχαριού, του κρασιού και της ντομάτας. Μην ξεχάσετε το μυστικό της γιαγιάς με τα παγάκια για το τέλειο αποτέλεσμα!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για το Γιουβέτσι με Μοσχάρι θα χρειαστείτε:

  • Μοσχάρι (κομμένο σε μερίδες, π.χ. ελιά ή σπάλα) – 550 γρ
  • Ελαιόλαδο – 2 κσ
  • Κόκκινο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) – 50 γρ (ή 1/2 μικρό)
  • Πελτές ντομάτας – 2 κγ
  • Κόκκινο κρασί – 40 ml
  • Ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες (κονσέρβας) – 180 γρ (ή αντίστοιχη ποσότητα φρέσκες ντομάτες)
  • Ζωμός βοείου κρέατος ή λαχανικών – 250 ml
  • Κριθαράκι χοντρό – 200 γρ (1 φλιτζάνι)
  • Φύλλα δάφνης (αποξηραμένα) – 2 τμχ
  • Πάπρικα – 1 κγ
  • Αλεσμένο μπαχάρι – 1/4 κγ
  • Μοσχοκάρυδο – μια πρέζα
  • Αλάτι & Πιπέρι – όσο χρειαστεί
  • Προαιρετικά: Τριμμένο κεφαλοτύρι για σερβίρισμα

Οδηγίες Εκτέλεσης

Η αναλυτική διαδικασία για το Γιουβέτσι με Μοσχάρι:

Βήμα 1: Προετοιμασία Ντομάτας: Προσθέστε τις κονσέρβες ντομάτες (ολόκληρες αποφλοιωμένες) σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως και να γίνουν πολτός. Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκες ντομάτες αντί για κονσέρβες, απλώς αφαιρέστε τα κοτσάνια και χτυπήστε με τον ίδιο τρόπο.

Βήμα 2: Μαρινάρισμα Κρέατος: Στεγνώστε το κρέας με χαρτί κουζίνας. Καρυκεύουμε γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι, το αλεσμένο μπαχάρι και την πρέζα μοσχοκάρυδο. Τρίψτε καλά τα μπαχαρικά γύρω από το μοσχάρι ώστε να καλυφθεί κάθε μερίδα.

Βήμα 3: Σοτάρισμα Κρέατος: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλασοτέ κατσαρόλα ή μια γάστρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε από όλες τις πλευρές. Αυτό το σοτάρισμα είναι απαραίτητο για να «κλειδώσουν» οι χυμοί και να αποκτήσει πλούσια γεύση.

Βήμα 4: Κρεμμύδι και Πελτές: Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Μαγειρεύουμε για περίπου ένα λεπτό, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα και ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας για να ενσωματώσετε τα καραμελωμένα υπολείμματα. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 1-2 λεπτά για να καραμελώσει ο πολτός και να βγάλει τα αρώματά του.

Βήμα 5: Σβήσιμο και Βράσιμο: Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί και «ντεγλασάρουμε» την κατσαρόλα (ξύνοντας δηλαδή τον πάτο). Περιμένουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα, ανακατεύουμε τις χτυπημένες ντομάτες. Ρίχνουμε τον ζωμό μαζί με 2 φλιτζάνια βραστό νερό. Προσθέτουμε επίσης τα φύλλα δάφνης και την πάπρικα. Περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει, βάζουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το μοσχάρι να γίνει αρκετά τρυφερό.

Βήμα 6: Προσθήκη Κριθαρακιού: Στη συνέχεια, προσθέτουμε 2 επιπλέον φλιτζάνια βραστό νερό (ή ανάλογα με τις ανάγκες του κριθαριού), αλατοπιπερώνουμε ξανά και προσθέτουμε το κριθαράκι . Ξαναβάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 20 λεπτά ακόμα περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά στον πάτο της κατσαρόλας.

Βήμα 7: Το Τελείωμα: Εάν τα ζυμαρικά είναι ακόμα πολύ al dente, προσθέστε ένα επιπλέον πιτσίλισμα νερού (περίπου 1/4 φλιτζανιού) και αφαιρέστε το φαγητό από τη φωτιά. Το κριθαράκι θα συνεχίσει να απορροφά το υγρό όσο κάθεται. Δώστε του λοιπόν ένα-δύο λεπτά χρόνο ξεκούρασης και ιδανικά σερβίρετε αμέσως το Γιουβέτσι με Μοσχάρι με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι από πάνω.


Αναλυτικοί Χρόνοι Μαγειρέματος

Οι απαραίτητες ώρες για το μελωμένο Γιουβέτσι

Προετοιμασια: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Κρέας): ~60 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Κριθαράκι): ~20 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: ~1 ώρα και 35 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μυστικά για σπυρωτό και μελωμένο κριθαράκι

Το μυστικό για σπυρωτό Γιουβέτσι με Μοσχάρι: Μόλις βγει το ζουμερό γιουβέτσι από τη φωτιά, όπως είναι καυτό, βάζουμε μέσα 2-3 παγάκια . Αυτό το σοκ θερμοκρασίας σταματάει το μαγείρεμα του κριθαριού αμέσως, ώστε να μη λασπώσει και να παραμείνει σπυρωτό και μελωμένο.

Επιλογή Κριθαριού: Για αυτό το πιάτο, το κριθαράκι χοντρό είναι η ιδανική επιλογή, καθώς κρατάει καλύτερα στο μαγείρεμα και δεν λασπώνει εύκολα.

Χρήση Γάστρας: Για ακόμη πιο ομοιόμορφο και μελωμένο αποτέλεσμα, αντί για κατσαρόλα, μπορείτε να μεταφέρετε το φαγητό σε γάστρα μετά το σβήσιμο με το κρασί και να το ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα, και στη συνέχεια να προσθέσετε το κριθαράκι και το νερό και να συνεχίσετε το ψήσιμο μέχρι να γίνει.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Μοσχαράκι Κοκκινιστό με χοντρά Μακαρόνια

Η Κλασική Συνταγή Παστίτσιο

Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο