Γλυκιά Γαλατόπιτα

Οι βοσκοι το γάλα της ημέρας της Αναλήψεως δεν το έπηζαν, αλλά το μοίραζαν σε φίλους και γνωστούς και όσο τους έμενε, το έκαναν ρυζόγαλο ή γαλατοπιτα. Για το λόγο αυτό κι επειδή η γιορτή της Αναλήψεως ήταν πάντα ημέρα Πέμπτη και επειδή μοίραζαν το γάλα την ονόμαζαν «Γαλατοπέφτη».

Υλικά

1 & 1/2 κιλό γάλα
1 % 1/2 ποτήρι ζάχαρη.
4 αυγά
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλο
4 γεμάτες κουταλιές κορν φλάουρ
4 βανιλιες
120 γρ βούτυρο.
5 φύλλα κρούστας
λίγη κανέλα και λίγη ζαχαρη.

1 αυγό
2 κ. σούπας σπορέλαιο
2 κ. σ. ζαχαρη….(για να κάνει κρουστά)

Για το φυλλο :
300 γρ αλεύρι γ. ο. χ.
Λίγο αλατι
2κ.σ.λαδι
2κ.σ.κρασι ασπρο
Νερό όσο πάρει…. Κάνουμε 5 μπαλακια… ανοίγουμε πολύ λεπτά φύλλα…. αλλιώς κρούστας….

Εκτέλεση

Έβαλα το γάλα σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί αρκετά (κράτησα 1 κούπα) μαζί με ενάμιση ποτήρι ζάχαρη.
Σε ένα μπωλ χτύπησα τ αυγά, σιμιγδάλι, κορν φλάουρ, βανιλιες και το γάλα που κράτησα…
Σιγά σιγά με προσοχή το βάζω στην κατσαρόλα με το καυτό γάλα ανακατεύοντας γρήγορα να πήξει…
Όταν κατεβάσω απ τη φωτιά ρίχνω το βούτυρο.
Ανοίγω 5 φύλλα πολύ ψιλά (η 5 φύλλα κρούστας)
τα στρωνω στο ταψί και ενδιάμεσα ρίχνω λίγη κανέλα και λίγη ζαχαρη.
Ρίχνω τη γέμιση και από πάνω χτυπάω 1 αυγό με λίγο γάλα 2 κ. σούπας σπορέλαιο και 2 κ. σ. ζαχαρη….(για να κάνει κρουστά)
Ψήνουμε 50 λεπτά στις αντιστάσεις 200 β.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗΡουλα Λυρου
Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνες γεμιστές ψημενες με πατάτες στο φουρνο
Επόμενο άρθροΣπιτική κέτσαπ…η καλύτερη από όλες τις συνταγές που έχουμε δοκιμάσει