Γλυκό καρπουζι μία γευστική και οικολογική επιλογή! Αξιοποιήστε τη φλούδα καρπουζιού με ένα λαχταριστό γλυκό κουταλιού! Το γλυκό καρπούζι είναι μία κλασική και οικονομική λιχουδιά! Ένα απίστευτα νόστιμο και φιλικό προς το περιβάλλον γλυκό!

Υλικά

1/ 1/2 κιλό φλούδες καρπουζιού (καθαρισμένες)
1.800 γρ ζάχαρη
1 κ.σ γλυκόζη
Χυμό ενός λεμονιού
Ξινό σε σκόνη 2 κ.γ (κοφτά )
1 βανίλλια
2 φυλλαράκια αμπαρόριζας
Ασβεστόνερο με 2 κ.σ ασβέστη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τίς φλούδες και αφήνουμε επάνω ελάχιστο απ το κόκκινο μέρος του.
Κόβουμε σε λωρίδες η ότι σχέδιο μας αρέσει!
Ζυγίζουμε!
Διαλύουμε κι ανακατεύουμε τον ασβέστη σε λεκάνη με νερό!
Περνάμε το ασβεστόνερο απο ψιλή σίτα και μεταφέρουμε σε άλλη λεκάνη.
Ρίχνουμε μέσα τις φλούδες μας, κανονίζουμε να σκεπάζονται με το ασβεστόνερο, αφήνουμε να σταθούν για 3 ώρες!
Κατά διαστήματα ,κουνάμε τη λεκάνη , γιατί ο ασβέστης κάθεται!
Αφού περάσει το τρίωρο αδειάζουμε και ξεπλένουμε πολλά νερά κάτω απο τη βρύση !
Να μην εχουν ίχνη απο ασβέστη!

Στραγγίζουμε και βάζουμε στο ξινό!
Νερό και διαλυμένο το ξινό και κανονίζουμε να σκεπάζονται οι φλούδες.
Αφήνουμε 1 ώρα
Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε ελαφρώς!
Βάζουμε σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα 2 ποτήρια νερό ,τις φλούδες και τη ζάχαρη
Βράζουμε και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί!
Βράζουμε έως δέσει το γλυκό σχεδόν.
Σβήνουμε κι αφήνουμε ένα βράδυ.

Την επόμενη ,που θα χει βγάλει τα υγρά του ξαναβράζουμε έως δέσει το γλυκό.
Προς το τέλος ρίχνουμε τη γλυκόζη το χυμό λεμονιού τη βανίλλια και την αμπαρόριζα!
Απο άρωμα, είναι στην κρίση του καθενός τι θέλει από άρωμα!
Ταιριάζουν η βανίλλια, αμπαρόριζα ,ξυλοκάρφια γαρίφαλο !
Εγώ για άρωμα προτίμησα 1 βανίλλια και 2 φυλλαράκια αμπαρόριζας!

Καλή επιτυχία!💗🌹

Η Συνταγή είναι της κας Βάνα Ντελή

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Δείτε Επίσης: Καρπούζι Γλυκό του Κουταλιού | Σταφύλι…το γλυκό κουταλιού το καλοκαιριού

Βερίκοκο Γλυκό του κουταλιού

Συστατικά:

Για 1 κιλό βερίκοκα (ζυγίζονται μετά την αφαίρεση των πυρήνων βερίκοκου και τα βερίκοκα έχουν ξεφλουδιστεί)
800 g ζάχαρης
80 ml νερού
1 κσ ασβέστη
1/2 κ.γ. κιτρικό οξύ (ξυνό)

Εκτέλεση:

Διαλέγουμε βερίκοκα αγουρωπά και σφιχτά, χωρίς χτυπήματα.Καθαρίστε τα από την φλούδα τους.


Τα βάζουμε σε μπολ με νερό που να τα σκεπάζει με ασβέστη, για 2 ώρες να σφίξουν.Έπειτα, τα ξεπλένουμε πολύ καλά, με μπόλικο νερό. Αφαιρούμε τους πύρινες
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη το νερό και το ξυνό και το βράζουμε για 5′, από την ώρα που θα πάρει βράση.


Βάλτε τα βερίκοκα στο ζεστό σιρόπι (αφαιρούμε τους αφρούς του θα βγάλουν, από την επιφάνεια.) μόλις πάρουν βράση στο σιρόπι, μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά, χωρίς να ανακατεύουμε πολύ, για να μην μας λιώσουν.


Σβήστε τη φωτιά σκεπάστε τα με ένα πιάτο αφοί κρυώσει λίγο σκεπάστε με μεβράνη από πάνω και αφήστε για 6-10 ώρες.

Αφαιρέστε τα βερίκοκα σε ένα μπολ.

Ξαναβράστε το σιρόπι και μόλις πάρει βράσει προσθέστε τα βερύκοκα.


Επαναλάβετε τη διαδικασία 3-4 φορές και στο τέλος βάλτε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα
κάνοντας κονσερβοποίηση και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι είναι δεμένο, στάζουμε μία σταγόνα στο νύχι του αντίχειρά μας, αν τρέξει δεξιά – αριστερά θέλει κι άλλο δέσιμο, ενώ αν στέκεται είναι δεμένο.

— Αν θέλουμε, μπορούμε πριν τα βράσουμε, να βάλουμε στη θέση του κουκουτσιού, από ένα καβουρντισμένο αμύγδαλο.

Δείτε Επίσης: Καρπούζι Γλυκό του Κουταλιού | Σταφύλι…το γλυκό κουταλιού το καλοκαιριού

Δείτε το βίντεο της Συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροTα πιο υπέροχα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι και αρωματικά!!!
Επόμενο άρθροΚρέμα με Ινδοκάρυδο (“Χιονούλα”)