Το Δροσερό Γλυκάκι Λεμονιού είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά, ειδικά για τους ζεστούς μήνες, επειδή είναι πολύ ελαφρύ και έχει την τέλεια ξινούτσικη γεύση του λεμονιού. Εγώ το φτιάχνω με μόλις 5 υλικά για την κρέμα, γι’ αυτό γίνεται σε χρόνο ρεκόρ. Επίσης, η τραγανή βάση του ταιριάζει απίστευτα με την βελούδινη κρέμα, ενώ έτσι έχουμε ένα γλυκό που σφίγγει τέλεια στο ψυγείο και είναι έτοιμο να μας δροσίσει οποιαδήποτε στιγμή.
Υλικά για το Δροσερό Γλυκάκι Λεμονιού
Για την τραγανή Βάση:
- Κρύο βούτυρο: 1 κούπα (κομμένο σε μικρά κομμάτια)
- Ζάχαρη: 1/2 φλιτζάνι
- Αλεύρι: 2 φλιτζάνια
Για το Στρώμα Λεμονιού:
- Ζάχαρη: 1 1/2 φλιτζάνια
- Αλεύρι: 1/4 φλιτζανιού
- Αυγά: 4
- Ξύσμα λεμονιών: 2 (πολύ ψιλοκομμένο)
- Χυμός λεμονιού: Χυμός από 2 λεμόνια (περίπου 2/3 έως 3/4 φλιτζανιού)
- Ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
Οδηγίες Εκτέλεσης
1. Φτιάχνω τη βάση.
Χρησιμοποιώντας ένα μπλεντερ ή τον κάδο του μίξερ, συνδυάζω τη ζάχαρη, το κρύο βούτυρο και το αλεύρι. Πρέπει να ανακατευτούν καλά μέχρι το μείγμα να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Απλώνω το μείγμα πιέζοντάς το ομοιόμορφα στο κάτω μέρος ενός ταψιού 20×30 εκ., το οποίο έχω στρώσει με χαρτί ψησίματος.
2. Ψήνω τη βάση.
Ψήνω τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά. Αν χρησιμοποιήσω γυάλινο ταψί ψησίματος, ψήνω στους 185°C. Ο πάτος πρέπει απλώς να αρχίζει να γίνεται ελαφρά καφέ στα πάνω άκρα.
3. Ετοιμάζω την επικάλυψη λεμονιού.
Απλά χτυπάω μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνω την επικάλυψη να καθίσει για περίπου 10 λεπτά, πριν τη χτυπήσω καλά και πάλι και τη ρίξω πάνω από στη ζεστή βάση.
4. Ψήνω το γλυκό.
Ψήνω στους 180°C για περίπου άλλα 20-25 λεπτά, ή έως ότου η επιφάνεια ροδίσει ελαφρώς και η κρέμα φαίνεται να έχει σφίξει. Βάζω το δροσερό γλυκάκι λεμονιού στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς, ιδανικά για αρκετές ώρες. Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη όταν είναι δροσερό.
Χρόνοι Παρασκευής
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40-45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα
Επιπλέον Χρόνος: 4 ώρες (για το κρύωμα)
Tips για το Δροσερό Γλυκάκι Λεμονιού
Αντί για ζάχαρη άχνη, μπορείς να προσπαθήσεις να προσθέσεις μια αφράτη μαρέγκα ως επικάλυψη!
Χρησιμοποίησε μόνο το ξύσμα από το κίτρινο μέρος του λεμονιού. Το λευκό μέρος πικρίζει.
Για να βγάλεις όλο τον χυμό από τα λεμόνια, κύλησέ τα στον πάγκο πιέζοντάς τα πριν τα κόψεις.








