Εκμέκ με τα περισσεύματα τσουρεκιού

Φανταστικό, πανεύκολο εκμέκ με σιροπιαστό τσουρέκι για να απολαύσετε το τέλειο γλύκισμα. Φτιάξτε αυτό το γλυκό και να είστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιάσετε όσους το δοκιμάσουν.

Για περισσότερες συνταγές μπειτε στην ομάδα οι λιχουδιές της Μαρίας

Υλικά

1/2 τσουρέκι (θα χρειαστείτε περίπου 6 λεπτές φέτες)
κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)**
8 κ.σ. κορν φλάουρ
1 λίτρο γάλα πλήρες φρέσκο
4-5 κ.σ. ζάχαρη
1 βανιλίνη
1 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά παγωμένη
ψιλοτριμμένα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό με τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να πάρουν βράση. Μόλις έρθουν σε σημείο βρασμού σταματάτε το ανακάτεμα και βράζετε το σιρόπι για 2 λεπτά. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.

Κόβετε το τσουρέκι (αυτό που σας έχει περισσέψει) σε λεπτές φέτες και τις τοποθετείτε σε ένα ταψάκι 20×30 εκ., τη μια δίπλα στην άλλη, φροντίζοντας να καλύπτουν καλά τη βάση του ταψιού. Για να καλυφθεί η βάση, αν χρειαστεί κόβετε κάποια φέτα σε κομμάτια.
Ψήνετε το τσουρέκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο, το περιχύνετε ομοιόμορφα με το σιρόπι και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Σε ένα μπολ ρίχνετε τις 8 κ.σ. κορν φλάουρ και το μισό (500 ml) γάλα και τα ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να διαλυθεί πλήρως το κορν φλάουρ. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το υπόλοιπο μισό γάλα και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με το σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτετε το μείγμα γάλακτος-κορν φλάουρ και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού. Μόλις κοχλάσει ρίχνετε τη βανιλίνη, ανακατεύετε αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε και το βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.
Σκεπάζετε τη κρέμα με πλαστική μεμβράνη, να ακουμπά η μεμβράνη πάνω στη κρέμα για να μη κάνει κρούστα, και την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 20 λεπτά να κρυώσει. Μετά την αδειάζετε στο ταψί, πάνω από το σιροπιασμένο τσουρέκι και την απλώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Ρίχνετε σε ένα μπολ τη κρύα κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή σαντιγί που να “στέκεται”. Απλώνετε ισομερώς τη σαντιγί πάνω από τη κρέμα και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
Έχετε κρατήσει λίγη από τη σαντιγί ή χτυπάτε άλλα 80 ml κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί και πριν σερβίρετε το γλυκό σας τη βάζετε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και κάνετε σχέδια διακοσμώντας την επιφάνειά του. Πασπαλίζετε με ψιλο-τριμμένα αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης και σερβίρετε.
**Σημείωση: Αν είναι στις προτιμήσεις σας, όταν το τσουρέκι “πιεί” το σιρόπι του και κρυώσει μπορείτε να το πασπαλίσετε με μπόλικη σκόνη κανέλας και μετά από πάνω να απλώσετε τη κρέμα.

Η Συνταγή είναι της Maria Kostaki

Προηγούμενο άρθροΚέικ δίχρωμο με πουρέ κολοκύθας
Επόμενο άρθροΚαραμελωμένοι Γίγαντες