Το Πρωινό τσουρεκάκι είναι το τέλειο αρτοσκεύασμα για κάθε ώρα της ημέρας. Είτε το απολαύσετε σκέτο, είτε γεμιστό, είτε με τον καφέ σας, η γεύση του είναι σίγουρο ότι θα σας κερδίσει. Η παρασκευή του απαιτεί λίγη υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει πλήρως.

Υλικά

Για το προζύμι

  • 50γρ νωπή μαγιά
  • 100γρ νερό
  • 130γρ αλεύρι

Για την ζύμη

  • 400γρ γάλα
  • 100γρ ζάχαρη
  • 100γρ βούτυρο
  • 50γρ αυγά
  • 800-820γρ αλεύρι για τσουρέκια
  • Αρωματικά: μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια, μαστίχα Χίου (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το προζύμι σε ένα μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Βήμα 2: Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα, το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να χλιαρίνει και να λιώσει το βούτυρο.Εκτός φωτιάς προσθέτουμε το αυγό.
Βήμα 3: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τα αρωματικά το προζύμι και στο τέλος το χλιαρό υγρό μίγμα.
Βήμα 4: Ζυμώνουμε για 10-12 λεπτά και ξεκουράζουμε την ζύμη μας για 30 λεπτά περίπου.
Βήμα 5: Έπειτα κόβουμε 100γρ ζύμης και ετοιμάζουμε τα τσουρεκάκια μας.
Βήμα 6: Αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου 30 λεπτά αλείφουμε με αυγό ή γάλα και ψήνουμε στους 160 για περίπου 20-25 λεπτά.
Βήμα 7: Τα τρώμε σκέτα ή τα γεμίζουμε με πραλίνα.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Πρωινό τσουρεκάκι σας ακόμα πιο επιτυχημένα:

  • Η μαγιά: Βεβαιωθείτε ότι η μαγιά σας είναι νωπή και ενεργή για να φουσκώσει σωστά το προζύμι.
  • Τα αρωματικά: Αν δεν έχετε μαχλέπι, κακουλέ ή μαστίχα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο βανίλια ή ακόμα και ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Το ψήσιμο: Μην παραψήσετε τα τσουρεκάκια, γιατί θα στεγνώσουν. Θα πρέπει να είναι χρυσαφένια και αφράτα.
  • Το γέμισμα: Αν θέλετε να τα γεμίσετε με πραλίνα, μπορείτε να το κάνετε είτε πριν το ψήσιμο (αν η πραλίνα είναι αρκετά σφιχτή), είτε μετά το ψήσιμο, ανοίγοντας τα με ένα μαχαίρι.

ΠΗΓΗ: johnkaranikos.wordpress.com