Το ζυγούρι είναι ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα και γίνεται πραγματικά λουκούμι στη χύτρα σε αυτή την παραδοσιακή συνταγή από την Αρκαδία! Αφού σοταριστεί καλά με λάδι και σβηστεί με κρασί, μαγειρεύεται στη χύτρα ώστε να ξεκοκαλίσει και να μαλακώσει όσο πρέπει. Στη συνέχεια, η σάλτσα αποκτά πλούσια γεύση με ντομάτα και πελτέ, και το μαγειρεμένο κοτόπουλο σερβίρεται με τα αγαπημένα μας χοντρά μακαρόνια Νο2 και μπόλικο κεφαλοτύρι! Τέλειο για κυριακάτικο τραπέζι!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Ζυγούρι Κοκκινιστό με Μακαρόνια

Κοκκινιστό ζυγούρι με σάλτσα ντομάτας, σερβιρισμένο με βρασμένα μακαρόνια Νο2 και τριμμένο κεφαλοτύρι

Φτιάξτε ζυγούρι μπούτι στη χύτρα μαζί με κρεμμύδι, ντομάτα και κρασί, ώστε να μαλακώσει και να γίνει λουκούμι! Σερβίρεται με μακαρόνια Νο2 και μπόλικο τυρί!

Prep Time 15 minutes
Cook Time 55 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes

Ingredients

  • Για το Κρέας & τη Σάλτσα
  • 1,5 κιλά - Ζυγούρι (μπούτι, κομμένο)
  • Ανάλογο - Ελαιόλαδο (για σοτάρισμα)
  • 1 ποτήρι - Κρασί (κόκκινο ξηρό)
  • 2 - Κρεμμύδια (μεγάλα, ψιλοκομμένα)
  • 2 κ.σ. - Πελέ (ντομάτας)
  • 400 γρ. - Ντομάτα (τριμμένη ή κονκασέ)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 - Μπαχαρικά (προαιρετικά: δάφνη, κανέλα)

Για το Σερβίρισμα

  • 500 γρ. - Μακαρόνια Νο2 (χοντρά)
  • Ανάλογο - Κεφαλοτύρι (τριμμένο, μπόλικο)

Instructions

Σοτάρισμα Κρέατος & Βράσιμο στη Χύτρα:

Κόβουμε το μπούτι ζυγούρι σε όμορφα κομμάτια (αν δεν το έχει κάνει ήδη ο χασάπης). Σοτάρουμε πολύ καλά το κρέας σε ελαιόλαδο σε δόσεις μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρασί στο λάδι που σοταρίσαμε και το αφήνουμε να βράσει για να πάρει όλα τα αρώματα και τα καμένα υπολείμματα του κρέατος. Βάζουμε το κρέας στη χύτρα, προσθέτουμε το ζουμί με το κρασί και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που σηκώσει τη βαλβίδα (Ο χρόνος εξαρτάται από την ηλικία του ζωού).

Προετοιμασία Σάλτσας:

Αφού βγάλουμε το κρέας από τη χύτρα και το ξεκοκαλίσουμε, κρατάμε το ζωμό και αρχίζουμε τη σάλτσα. Σε κατσαρόλα, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ντομάτα και το ζουμί που κρατήσαμε από το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Μαγείρεμα & Σερβίρισμα:

Προσθέτουμε το ξεκοκαλισμένο κρέας στη σάλτσα και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ποτίσει το κρέας. Παράλληλα, βράζουμε τα μακαρόνια Νο2 σύμφωνα με τις οδηγίες. Σουρώνουμε τα μακαρόνια, τα σοτάρουμε στο λάδι από τη σάλτσα και σερβίρουμε με το ζυγούρι κοκκινιστό και φυσικά μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι ή άλλο σκληρό τυρί!

H Συνταγή ειναι του κου Γιώργος Θανασιάς

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για το Ζυγούρι Κοκκινιστό με μακαρόνια

Σοτάρισμα: Το αρχικό πολύ καλό σοτάρισμα του κρέατος σε δόσεις είναι το κλειδί για να «κλειδώσει» η γεύση και να βγει νόστιμο το τελικό αποτέλεσμα.

Κρασί: Όταν ρίχνετε το κρασί στο λάδι που σοταρίσατε, ξύνετε τον πάτο της κατσαρόλας για να πάρετε όλα τα καραμελωμένα υπολείμματα, προσθέτοντας έτσι πολύ βάθος στη γεύση.

Μακαρόνια: Για πιο νόστιμο αποτέλεσμα, μπορείτε να προσθέσετε τα βρασμένα μακαρόνια απευθείας στην κατσαρόλα με τη σάλτσα και να ανακατέψετε για ένα λεπτό πριν το σερβίρισμα.


Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: