H Ζουμερή Μηλόπιτα με Εξαιρετική Γεύση είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φθινοπωρινά γλυκά, καθώς καταφέρνει να συνδυάζει την απαλή, βουτυρένια γεύση του κέικ με τη ζουμερή υφή των μήλων και την πλούσια καραμέλα. Μπορείς να φτιάξεις αυτή την υπέροχη μηλόπιτα εύκολα και γρήγορα, προσφέροντας στην οικογένειά σου ένα γλυκό που θα τους ενθουσιάσει με την πρώτη κιόλας μπουκιά.
Υλικά για τη Ζουμερή Μηλόπιτα
Σάλτσα για τα μήλα
- 3/4 κούπας μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη
- 1/4 κούπας βούτυρο
- 1 βανίλια
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 1,2 εκ.)
Υλικά για το Κέικ
- 1 και 3/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/4 κ.γ. αλεσμένο μοσχοκάρυδο
- 1/2 της κούπας λιωμένο βούτυρο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 κ.γ. βανίλια
- 3/4 κούπας γάλα
Αναλυτική Εκτέλεση της Συνταγής
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C και βουτυρώνω ένα στρογγυλό ταψί 20 εκατοστών.
Ετοιμάζω τη σάλτσα καραμέλας και τα μήλα.
Σε μία μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζω τη μαύρη ζάχαρη, το βούτυρο, τη βανίλια, την κανέλα και το αλάτι. Ανακατεύω συνέχεια μέχρι η σάλτσα να γίνει ελαφρώς παχιά, περίπου για 2 λεπτά.
Ρίχνω τη ζεστή σάλτσα καραμέλας στο βουτυρωμένο ταψάκι και στρώνω τις φέτες των μήλων από πάνω, προσπαθώντας να τις βάλω σε όμορφη σειρά.
Φτιάχνω το μείγμα του κέικ.
Σε ένα μεγάλο μπολ (το 1ο Μπολ), χτυπάω μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Αυτά είναι τα στερεά μου υλικά. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ (το 2ο Μπολ), χρησιμοποιώντας το μίξερ, χτυπάω μαζί το λιωμένο βούτυρο με τη λευκή και τη μαύρη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
Στη συνέχεια, προσθέτω ένα-ένα τα αυγά, και μετά βάζω και τη βανίλια.
Ολοκληρώνω τη ζύμη.
Προσθέτω το μισό από το μείγμα του 1ου Μπολ (τα στερεά) στο 2ο Μπολ (τα υγρά) και χτυπάω μέχρι να αναμειχθούν καλά. Ρίχνω το γάλα και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα πλήρως. Προσθέτω και το υπόλοιπο από το 1ο Μπολ και ανακατεύω μέχρι να γίνει μία λεία κρέμα.
Ψήνω τη μηλόπιτα.
Αδειάζω την κρέμα πάνω από τα μήλα που έχω στρώσει στο ταψί και ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο. Η μηλόπιτα μου θα είναι έτοιμη σε περίπου 1 ώρα, όταν μια οδοντογλυφίδα που βάζω στο κέντρο βγαίνει καθαρή. Την αφήνω να κρυώσει μέσα στο ταψάκι για 15 λεπτά. Μετά, την αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα και την αφήνω να κρυώσει εντελώς πριν την κόψω και τη σερβίρω.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα
Επιπλέον Χρόνος: 30 λεπτά ψύξης
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 50 λεπτά
Χρήσιμα Tips για την καλύτερη Μηλόπιτα
Για να μην κολλήσει η μηλόπιτα, βουτυρώστε καλά το ταψί πριν ρίξετε τη σάλτσα καραμέλας.
Μην παραλείψετε να αφήσετε το κέικ να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε, αλλιώς μπορεί να διαλυθεί η δομή του.
Μπορείτε να σερβίρετε τη ζουμερή μηλόπιτα ζεστή, συνοδευόμενη από μια μπάλα παγωτό βανίλια.







