Τούρτα ΚΩΚ

Συστατικά

Κέικ βανίλιας

1 ¾ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζάνι γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
⅔ φλιτζάνι φυτικό λάδι
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά της σούπας καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Κρέμα
1 ½ φλιτζάνι κρέμα γαλακτος 18% λιπαρα adoro
3 μεγάλοι κρόκοι αυγών
½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη χωρισμένη
Μια πρέζα αλάτι
3 κουταλιές της σούπας κορν φλαουερ
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Γκανάζ σοκολάτας
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
⅔ φλιτζάνι κουβερτούρα σοκολάτας (ή ημίγλυκη σοκολάτα)

Οδηγίες

Φτιάξτε την τούρτα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C.
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολλα το κάτω μέρος δύο φoρμών για κέικ 20 εκ, βουτυρώνουμε το επάνω μέρος της λαδόκολλας και την πλευρά των ταψιών για κέικ. Πασπαλίζουμε με αλεύρι στο πλάι της φόρμας του κέικ και αφαιρούμε την περίσσεια.
Αφήνω στην άκρη.

Σε ένα μικρό μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Ανακατεύουμε με σύρμα να κατανεμηθούν ομοιόμορφα. Αφήνω στην άκρη.
Προσθέστε το γιαούρτι, το φυτικό λάδι, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μεσαίο μπολ. Χτυπάμε μαζί με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού στο υγρό μείγμα των υλικών και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Μοιράζουμε τη ζύμη του κέικ στις δύο έτοιμα ταψιά για κέικ.
Ψήνετε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 27 – 28 λεπτά μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βάζετε στη μέση του κέικ με λίγα ψίχουλα.

Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει στην αφή, αφαιρείτε τα κέικ από τα ταψιά και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς σε μια σχάρα.

Φτιάχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με ¼ φλιτζάνι ζάχαρη σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να σιγοβράσει. Κατεβάστε τη φωτιά.
Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μέτριο μπολ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρεμώδη.
Προσθέστε το κορν φλαουερ και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ρίξτε την ζεστή κρέμα γαλακτος στο μείγμα των αυγών προσθέτοντας μερικές κουταλιές της σούπας ζεστό υγρό τη φορά ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Μόλις τελειώσετε, τα αδειάζετε όλα ξανά στην κατσαρόλα.
Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύετε το μείγμα σε μέτρια χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει και να σκάσουν οι φυσαλίδες στην επιφάνεια, περίπου 4-5 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε το βούτυρο και τη βανίλια μέχρι να λιώσει και να ανακατευτεί καλά το βούτυρο.
Περάστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής μέσα από ένα λεπτό διχτυωτό κόσκινο σε ένα μεσαίο μπολ. Τοποθετήστε την πλαστική μεμβράνη απευθείας στην επιφάνεια και αφήστε τη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Ψύξτε μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

Φτιάχνουμε τη γκανάζ σοκολάτας

Ζεσταινετε με μικροκύματα την κρέμα γάλακτος σε ένα πυρίμαχο σκεύος για 50 – 55 δευτερόλεπτα, παρακολουθώντας την τα τελευταία δευτερόλεπτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα βράσει.
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε τη σοκολάτα και την περιχύνουμε με τη ζεστή κρέμα. Αφήστε το να σταθεί για ένα ή δύο λεπτά πριν το χτυπήσετε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και το μείγμα να γίνει λείο. Αφήνουμε τη γκανάζ να κρυώσει εντελώς και να πήξει ελαφρά για περίπου μία ώρα.

Συναρμολογήστε το κέικ

Εάν τα κέικ έχει ελαφρώς θόλο, ισοπεδώστε τα χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού.
Τοποθετήστε την πρώτη στρώση κέικ σε μια βάση για κέικ ή πιάτο, προσθέστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στη μέση και ισοπεδώστε την με μια σπάτουλα. Αναποδογυρίστε τη δεύτερη στρώση κέικ και προσθέστε την από πάνω με το πάνω μέρος του κέικ να κάθεται πάνω στη στρώση κρέμας έτσι ώστε ο επίπεδος πάτος να είναι πλέον το πάνω μέρος του κέικ.
Περιχύστε τη γκανάζ πάνω από το κέικ, αφήνοντάς το να χυθεί στο πλάι.
Σερβίρουμε αμέσως ή αφήνουμε τη γκανάζ να πήξει περισσότερο στο ψυγείο πριν τη σερβίρουμε.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΠίτα με ριγκατόνι
Επόμενο άρθροΦιλέτα ψαρονέφρι σουβλάκια(Φλωρίνης, πράσινες, μανιτάρια, κρεμμύδι)