Η Κοτοπιτα της Σοφιας

Υλικά

1 ολόκληρο ψητό κοτόπουλο, ψιλοκομμένο (χωρίς δέρμα)
1/4 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε κύβους
450γρ μανιταριών, κομένα στα 4
3 φρέσκα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
1/4 φλιτζάνι μπράντυ (Metaxa)
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​φασκόμηλο (ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο)
3/4 φλιτζάνι ελαφριά κρέμα γάλακτος
3 αυγά
1 φλιτζάνι τυρί Μετσόβονε σε κυβακια
450 γρ. συσκευασία φύλλο κρούστας, ξεπαγώθηκε όλη τη νύχτα στο ψυγείο
450γρ ανάλατο βουτύρο

Για τη σάλτσα πάπρικας (εάν την θέλετε)
1 κουταλιά της σούπας αναλατο βούτυρο (ή ελαιόλαδο)
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2 κουταλιές της σούπας. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ζεστό πλήρες γάλα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμενο
1 κουτ. γλυκιάς πάπρικας
1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί Κεφαλογραβιέρα (ή παρμεζάνα)
1/3 φλιτζάνι θρυμματισμένο τυρί φέτα
1 κουταλιά της σούπας, ελληνικού γιαουρτιού

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέστε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια και σοτάρετε ανακατεύοντας περιστασιακά για 5-6 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Καρυκεύστε με λίγο αλάτι και πιπέρι και προσθέστε τώρα το κονιάκ και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέστε τώρα το κοτόπουλο (ή το κρέας γαλοπούλας) και ανακατεύετε και ζεσταίνετε για 2-3 λεπτά.
Βγάλτε από την φωτιά και προσθέστε το ψιλοκομμένο φασκόμηλο και ρυθμίστε το καρύκευμα με αλάτι και φρέσκο ​​πιπέρι (προσέξτε με το αλάτι καθώς θα προσθέσετε τυρί σύντομα)  και αφήστε να κρυώσει (μεταφέρετε σε ένα μπολ για να κρυώσει γρηγορότερα) . Τώρα προσθέστε το τυρί.

Σε ένα μπολ, προσθέστε τα σπασμένα αυγά και την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε ελαφρά και προσθέστε το χτυπημένο μείγμα αυγού / κρέμας στο κοτόπουλο και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί καλά και αφήστε το στην άκρη.
Αφαιρέστε το φύλο σας από το ψυγείο και αφήστε το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου (15 λεπτά). Μετρήστε τα φύλλα σας και χωρίστε σε δύο μέρη με ένα μέρος να έχει δύο επιπλέον φύλλα. Ένα μέρος θα στρώσετε στο κάτω μέρος της πίτας (με επιπλέον φύλλα) και το δεύτερο μέρος πάνω από την γεμιση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα ορθογώνιο ταψί είτε ένα κυκλικό μεγάλο ταψί – την επιλογή σας.
Αρχίστε να βάζετε το πρώτο μέρος του φύλου, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται πάνω από τις πλευρές του ταψιού.
Βουρτσίστε κάθε φύλλο γενναιόδωρα με το λιωμένο βούτυρο. Αδειάστε το κοτόπουλο γεμίζοντας στο ταψί και απλώστε ομοιόμορφα.
Διπλώστε την περίσσεια φυλλώματος πάνω και μέσα στο ταψί και βάλτε ομοιόμορφα τα υπόλοιπα φύλλα (δεύτερο μέρος) για να καλύψετε πλήρως την γέμιση. Και πάλι, βεβαιωθείτε ότι κάθε φύλλο βουρτσίζεται γενναιόδωρα με λιωμένο βούτυρο. Τοποθετήστε την κοτόπιτα σε ψυγείο για να κρυώσει ή σε άλλο δροσερό μέρος
για να κρυώσει ελαφρώς, ώστε να γίνει πιο εύκολη η κοπή του φυλό. Κόψτε τα πάνω στρώματα φυλλώματος σε τετράγωνα και προθερμάνετε το φούρνο σας σε 180 C, στο μεσαίο ράφι. Βουρτσίστε το πάνω μέρος της κοτόπιτα με το υπόλοιπο βούτυρο και τοποθετήστε το στον προθερμασμένο φούρνο σας για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Σάλτσα Πάπρικας

Εν τω μεταξύ, φτιάξτε τη σάλτσα πάπρικας ζεσταίνοντας λίγο γάλα σε μια κατσαρόλα και διατηρήστε το (διατηρήστε το ζεστό). Σε μια άλλη κατσαρόλα, προσθέστε το βούτυρο και τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα ξύλινο κουτάλι για ένα λεπτό. Τώρα πιάστε ένα σύρμα και ανακατεύοντας, προσθέστε λίγο ζεστό γάλα και γλυκιά πάπρικα. Μόλις απορροφηθεί το γάλα, προσθέστε λίγο περισσότερο γάλα ενώ ανακατεύετε.
Τώρα προσθέτουμε την τριμμένη Κεφαλογραβιέρα και το τυρί Φέτα και μόλις ενσωματωθεί στη σάλτσα, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα και βγάζουμε από τη φωτιά. Προσθέστε το γιαούρτι, προσαρμόστε το αλατι (περισσότερο τυρί) ή αν σας αρέσει η σάλτσα πιο αραιωμένη, προσθέστε μια δόση γάλα. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει 15 λεπτά πριν το σερβίρετε με τη σάλτσα πάπρικας. Σερβίρετε ένα κομμάτι κοτόπιτα σε
ένα πιάτο με λίγη σάλτσα.
Σερβίρετε την Κοτόπιτα ως ορεκτικό, ή ένα ελαφρύ γεύμα με σαλάτα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΦανταστικά Ρολάκια Πορτοκαλιού
Επόμενο άρθροΠουτίγκα Σοκολάτας χωρίς Ζελατίνη