Η Τυρόπιτα από παλιό τετράδιο είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση. Το σπιτικό φύλλο που φτιάχνουμε γίνεται λεπτό και τραγανό, ενώ το τυρί λιώνει υπέροχα μέσα. Είναι μια συνταγή που αξίζει να τη δοκιμάσετε, γιατί το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!

Υλικά

Για τα φύλλα
1 κιλό αλεύρι για πίτα,
1 κουταλιά της σούπας αλάτι,
1 κουταλιά της σούπας διττανθρακική σόδα (κοφτή),
1 κουταλιά της σούπας ξύδι,
1 κουταλιά της σούπας λάδι,
550 ml νερό.

1/2 κγρ τυρί
300 ml λάδι

Εκτέλεση

Από αυτά τα υλικά, ζυμώνω μια απαλή ελαστική ζύμη, την οποία χωρίζω σε 17 μέρη και τα πλάθω σε μπαλάκια. Τυλίγω με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Κόβουμε 500 γραμμάρια τυρί σε 17 κομμάτια.
Σε ένα μπολ βάζω 300 ml λάδι και μέσα βάζω 4-5 μπάλες ζύμης. Παίρνω μια μπάλα και με τα χέρια μου την ανοίγω σε ένα λεπτο φύλλο με διάμετρο του ταψιού (35 εκ.)

Έχω λαδώσει προηγουμένως τον πάτο του ταψιού. Βάζω το έτοιμο φύλλο και τρίβω από πάνω 1 κομμάτι τυρί (από τα 17) και ραντίζω με 1 κουταλάκι λάδι (από το λάδι στο μπολ)
Έτσι προχωρώ με όλα τα φύλλα, όταν είμαι έτοιμη την διπλώνω σαν φάκελο και την αναποδογυρίζω στο ταψί.
Με τα χέρια αρχίζω να ανοιγω με τα χέρια μέχρι η πίτα να πιάσει όλο το ταψί, από τη μέση μέχρι τις άκρες.

Κάνω μια τρύπα στη μέση με τον δείκτη μου και ρίχνω 1 κσ λάδι. Ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, σβήνουμε το φούρνο και κρατάμε μέσα την πίτα για άλλα 5-6 λεπτά.
Βγάζουμε, ψεκάζουμε ελαφρά με κρύο νερό και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Τυρόπιτα από παλιό τετράδιο σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Φύλλο: Η προσθήκη σόδας και ξιδιού κάνει το φύλλο πιο τραγανό και αφράτο.
  • Άνοιγμα φύλλου: Μην ανησυχείτε αν το φύλλο σας δεν είναι τέλειο. Η ομορφιά της σπιτικής τυρόπιτας είναι ακριβώς οι ατέλειές της.
  • Ψήσιμο: Το ψέκασμα με κρύο νερό μόλις βγει η πίτα από τον φούρνο είναι το μυστικό για να κρατήσει την τραγανότητά της.
  • Τυρί: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα ή μυζήθρα, ή ακόμα και ένα μείγμα τυριών, ανάλογα με τα γούστα σας.

Καλή όρεξη!