Κέικ λεμονιού με κρέμα λεμονιού

Συστατικά:

2 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ (220 gr)
1/2 αλάτι κουταλάκι του γλυκού
220 gr αλατισμένο βούτυρο (εάν χρησιμοποιείτε αλατισμένο, παραλείψτε το αλάτι), θερμοκρασία δωματίου
220 gr τυρί κρέμα, μαλακό
2 φλιτζάνια (400 gr) ζάχαρη
6 μεγάλα αυγά, χωριστά – θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές του ξύσματος λεμόνι
1 1/2 κουταλάκια του γλυκού σπόροι παπαρούνας (προαιρετικά)
Γλάσο
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
2/3 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
5-6 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο ​​χυμό λεμονιού

Οδηγίες:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώστε και αλευρώστε μία φόρμα (25 εκ). Ανακατέψτε μαζί το αλεύρι και το αλάτι. Αφήνω στην άκρη. Εάν χρησιμοποιείτε σπόρους παπαρούνας, προσθέστε τους στο αλεύρι του κέικ.

Στο μπολ ενός μίξερ βάσης, χτυπήστε το βούτυρο, το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη για 5 έως 8 λεπτά, ξύνοντας κατά καιρούς τις πλευρές του μπολ. Προσθέστε τους κρόκους και χτυπήστε για άλλα 2 λεπτά περίπου. Χτυπάμε το ξύσμα λεμονιού, ξύνοντας περιοδικά τις πλευρές του μπολ.

Ανακατέψτε το τελευταίο μείγμα, (προσοχή μην το χτυπάτε), στο μείγμα αλευριού / αλατιού.
Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε το ασπράδι του αυγού μέχρι να γίνει μαρέγκα. Διπλώστε το χτυπημένο ασπράδι αυγού στο μείγμα του κέικ και στη συνέχεια ρίξτε το στην βουτυρωμένη φόρμα.

Ψήνουμε το κέικ για 60-80 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα μακρύ καλαμάκι από το κέντρο ή με υγρά ψίχουλα σε αντίθεση με το μείγμα. Αφήστε να κρυώσει στην φόρμα για 10 λεπτά, στη συνέχεια αναστρέψτε και αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς σε ένα ράφι.

Για να κάνετε το γλασο

Λιώστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολάκι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. Τώρα προσθέστε το χυμό λεμονιού ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά, ανακατεύοντας, έως ότου το γλάσο εχει μια καλή συνοχή για να ρέει. Περιχύνουμε το κέικ ρίχνοντάς το κατευθείαν από το μπολάκι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μου αρέσει να ψήνω αυτό το κέικ σε αργή και χαμηλή θερμοκρασία 160 βαθμούς.
Το δικό μου γίνεται συνήθως σε λίγο πάνω από μία ώρα, αλλά αν χρησιμοποιείτε ένα παχύτερο ταψί μπορεί να χρειαστεί έως 90 λεπτά. Μια άλλη συμβουλή.
Εάν χρησιμοποιείτε μίξερ βάσης και έχετε μόνο ένα μπολ μίξερ, χτυπήστε πρώτα το ασπράδι αυγού με το καθαρό σύρμα. Ξύστε τα όλα έξω σε ένα άλλο μπολ και αφήστε στην άκρη, στη συνέχεια, προχωρήστε με τη συνταγή χρησιμοποιώντας το εξάρτημα γάντζου

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠάστα Σοκολάτας | χωρίς αυγά | χωρίς Ψήσιμο
Επόμενο άρθροΥπέροχη και εύκολη Πάστα σαν από ζαχαροπλαστείο