Κέικ με Χυμό Πορτοκαλιού είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Το άρωμα του πορτοκαλιού είναι τόσο έντονο και φρέσκο, που μετατρέπει αυτό το απλό γλυκό σε μια απολαυστική εμπειρία. Η συνταγή για Κέικ με Χυμό Πορτοκαλιού είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το κέικ:

  • 1 φλιτζάνι (περίπου 200 γρ.) Ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι (περίπου 240 ml) Φυτικό λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
  • 4 Αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Βανίλια (εκχύλισμα ή σκόνη)
  • 3 φλιτζάνια (περίπου 360-400 γρ.)  Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλάκια του γλυκού Μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι (περίπου 120 ml) Χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο)
  • 1 κουταλιά της σούπας Ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι και τη διακόσμηση:

  • 3 Πορτοκάλια (για φέτες, ιδανικά ακέρωτα)
  • 1 φλιτζάνι Ζάχαρη (για το σιρόπι)
  • 1 φλιτζάνι Νερό (για το σιρόπι)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους **180°C**.

Ετοιμάζουμε το ταψί: Λαδώνουμε/βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί ή φόρμα για κέικ (π.χ. 25×10 εκ. περίπου).

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη, το λάδι, τα αυγά, τη βανίλια, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά: το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Προσθέστε τα ξηρά υλικά σταδιακά στο υγρό μείγμα, χτυπώντας (ή ανακατεύοντας με σπάτουλα) μέχρι να ενωθούν, προσέχοντας να μην το παραχτυπήσουμε.

Ρίχνουμε το κουρκούτι στο λαδωμένο/αλευρωμένο ταψί.

Ψήνουμε για **50 λεπτά**, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο να βγει καθαρή.

Εκτέλεση Σιροπιού και Διακόσμηση

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Κόβουμε σε λεπτές φέτες 3 πορτοκάλια.

Φτιάξτε ένα σιρόπι με 1 φλιτζάνι ζάχαρη και 1 φλιτζάνι νερό σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Τοποθετήστε τις φέτες πορτοκαλιού σε μια στρώση μέσα στο σιρόπι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις σιγοβράζουμε για **5 λεπτά** (Μέθοδος: Σιροπιασμένες φέτες πορτοκαλιού). Αφαιρούμε τις φέτες και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη.

Αφού κρυώσει το Κέικ με Χυμό Πορτοκαλιού, κάνουμε μια σχισμή στις σιροπιασμένες φέτες, τυλίγουμε την κάθε μια σαν χωνάκι και διακοσμούμε το κέικ.

Ρίξτε στο κέικ το υπόλοιπο σιρόπι (εφόσον έχει κρυώσει και αυτό) για έξτρα υγρασία και γεύση. Καλή Απόλαυση!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 50 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 70 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 5 λεπτά (για το σιρόπι) + χρόνος ψύξης/διακόσμησης.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για πιο έντονη γεύση πορτοκαλιού, χρησιμοποιήστε μόνο τον φρέσκο χυμό και αποφύγετε τον έτοιμο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του φυτικού λαδιού με λιωμένο βούτυρο για πλουσιότερη γεύση.

Για να γίνει ακόμα πιο αφράτο το Κέικ με Χυμό Πορτοκαλιού, κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Δοκιμάστε να προσθέσετε και λίγη μαστίχα ή μαχλέπι για άρωμα.

Εάν δεν θέλετε να φτιάξετε το σιρόπι, μπορείτε να πασπαλίσετε το κέικ με ζάχαρη άχνη ή να φτιάξετε ένα γλάσο με άχνη ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού. Δείτε κι άλλες συνταγές με φρούτα.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Αφράτο Κέικ Λεμονιού

Πορτοκαλόπιτα Σιροπιαστή με Φύλλο

Γλυκό του Κουταλιού Πορτοκάλι


Δημοσίευση του χρήστη Effie Harris