Κέικ Σοκολάτας με Πορτοκάλι

Υλικά:

Για το Κέικ:
1 1/3 φλιτζάνια (300 γρ.) αλατισμένο βούτυρο, μαλακό
2 ½ φλιτζάνια (500 γρ. ) κρυσταλλική ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 ½ φλιτζάνια (350 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
75 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
½ φλιτζάνι (120 ml) πλήρες γάλα, θερμοκρασία δωματίου
½ φλιτζάνι (120 ml) βραστό νερό
ψιλό ξύσμα πορτοκαλιού + χυμός 1 πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι (110 γρ.) καρύδια, ψιλοκομμένα
Σοκολάτα γκαναζ:
¼ φλιτζάνι (60 ml) κρέμα γάλακτος
80 γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
½ κουταλιά της σούπας βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
Ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκάλι, για διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. Βουτυρώστε ένα ταψί 25 cm, στρώστε με χαρτί
ψησίματος και βουτυρώστε επίσης το χαρτί.
Για το κέικ, σε μεγάλο μπολ χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη με ηλεκτρικό μίξερ, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη και ξύστε περιστασιακά τις πλευρές του μπολ. Προσθέστε τη βανίλια. Σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπήστε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το γάλα, το νερό, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό. Στη συνέχεια, ανακατέψτε τα καρύδια και ρίξτε το μίγμα στο έτοιμο ταψί.
Ψήνετε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει καλά.
Στη συνέχεια, ξετυλίξτε προσεκτικά, αφαιρώντας το χαρτί ψησίματος. Γυρίστε το κέικ σε ένα πιάτο.
Για την γκαναζ, ζεσταίνετε την κρέμα σε μέτρια φωτιά σε μια μικρή κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Αφαιρέστε από τη φωτιά, προσθέστε τη σοκολάτα και το βούτυρο και αφήστε τα για 1 λεπτό. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Ρίχνετε πάνω από το κέικ.
Όταν σφίξει η γκανάζ γεμίστε το κέικ με το ζαχαρωμένο ξύσμα πορτοκαλιού.

Ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού

4 μεγάλα πορτοκάλια
2 φλιτζάνια (480 ml) νερό
1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι
Με έναν αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρέστε λωρίδες φλούδας πλάτους περίπου 2,5 εκατοστών από τα πορτοκάλια, κόβοντας κατά μήκος το φρούτο. Αφαιρέστε μόνο την εξωτερική φλούδα, χρησιμοποιώντας ένα αιχμηρό μαχαίρι, κόψτε τη φλούδα κατά μήκος σε πολύ λεπτές λωρίδες.
Βάλτε τις λωρίδες φλούδας σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέστε αρκετό νερό για να τις καλύψετε και βράστε ανακατεύοντας για 15 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά, στραγγίστε τις φλούδες και ξεπλύνετε με φρέσκο ​​νερό.
Ρίξτε τα 2 φλιτζάνια νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι στην κατσαρόλα και φέρτε σε σημείο βρασμού.
Προσθέστε τις φλούδες, μειώστε τη θερμότητα και μαγειρέψτε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 25 λεπτά.
Απενεργοποιήστε τη φωτιά και αφήστε τη φλούδα να κρυώσει στο σιρόπι.
Μόλις κρυώσει, σηκώστε τη φλούδα από το σιρόπι με ένα πιρούνι, αφήνοντας το σιρόπι να στραγγιστεί.
Τοποθετήστε τις λωρίδες ξεχωριστά, δίπλα-δίπλα, σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και αφήστε τα να στεγνώσουν όλη τη νύχτα – εάν δεν θα χρησιμοποιήσετε όλη τη φλούδα, αφήστε τις στο σιρόπι και φυλάξτε στο ψυγείο για έως και 2 μήνες.

Καλή απόλαυση!!

ΠΗΓΗ: technicolorkitcheninenglish.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΧταπόδι στιφάδο: Μια ξεχωριστή αγιορείτικη συνταγή
Επόμενο άρθροΛαχταριστή Πολύχρωμη σαλάτα Ζυμαρικών με Κοτόπουλο