Καριόκες με καρύδι και πορτοκάλι

Συστατικά

5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 780 γρ
4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2/3 φλυτζ κακάο χωρίς ζάχαρη σε σκόνη
450 γρ καρύδι χοντροτριμμένο 3 1/2 φλ
6 αυγά πολύ μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ μέλι 1 1/3 φλιτζάνι, ελαφρώς ζεσταμένο
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Καλής ποιότητας σοκολάτα για γλασάρισμα. Προτιμώ μια γλυκόπικρη σοκολάτα…τουλάχιστον 70%

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C. Τοποθετήστε τη σχάρα στο κέντρο.
Στρώστε το ταψί με λαδόκολλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε τα στεγνά υλικά. (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, γαρίφαλο, κανέλα και κακάο).
Προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα ενσωματώνουμε με τα στεγνά υλικά. Αφήνω στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης ή στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ με το εξάρτημα για το σύρμα, χτυπήστε τα αυγά για 2-3 λεπτά.
Προσθέστε μέλι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει καλά.
Προσθέστε ζάχαρη. Χτυπήστε καλά.
Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό και το εκχύλισμα.
Αλλαζουμε στο εξάρτημα κουπιών. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού μέχρι να ομογενοποιηθεί. (Η ζύμη θα είναι μαλακή και κολλώδης).

Δουλεύοντας με τη ζύμη σε μικρές παρτίδες, τοποθετήστε το σε καλά αλευρωμένη ξύλινη σανίδα και ανοίξτε το σε πάχος 1.5 εκ περίπου.
Με κόφτη σε σχήμα ρόμβου ή με μαχαίρι κομμένη ζύμη (εγώ χρησιμοποιώ κόφτη 2 ιντσών).
Τοποθετήστε σε ταψί.
Συνεχίζουμε μέχρι να εξαντληθει όλη η ζύμη. Τα περισσεύματα ζύμης που περισσεύουν μπορούν να ζυμωθούν ξανά.
Ψήνετε στους 180° C για περίπου 15-18 λεπτά ή μέχρι να σφίξει στην αφή.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν γλασάρουμε με σοκολάτα.

Καλή απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΣπανακοπρασοπιτα
Επόμενο άρθροΜελωμένα τραγανά μελομακάρονα με σοκολάτα