Φίλες μου, σήμερα φέρνουμε στο τραπέζι μας τα κατιμέρια γεμιστά, της Σάμου μια συνταγή που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές, όταν οι γυναίκες κρατούσαν λίγη ζύμη από το ψωμί για να φτιάξουν αυτά τα νόστιμα πιτάκια. Στην ουσία, μιλάμε για αφράτες τηγανίτες, τις οποίες αποφάσισα να γεμίσω με μια πλούσια και συμπυκνωμένη σάλτσα από τοματάκι Σαντορίνης και μπόλικο τριμμένο κασέρι. Ετοιμαστείτε για ένα πιάτο με έντονη, μεσογειακή γεύση που θα λατρέψουν όλοι!


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Κατιμέρια Γεμιστά

κατιμέρια γεμιστά Με τυρι απο επάνω

Φτιάξτε τα αυθεντικά κατιμέρια γεμιστά με τοματάκι Σαντορίνης και κασέρι, την παραδοσιακή τηγανόπιτα που γίνεται τραγανή απέξω και κρύβει μέσα μια πλούσια, μεσογειακή γέμιση. Η συνταγή είναι εύκολη, έχει ούζο στη ζύμη για έξτρα άρωμα και είναι ιδανική για ορεκτικό ή κυρίως γεύμα

Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 40 minutes

Ingredients

  • Η συνταγή δίνει περίπου 24 τεμάχια.

Για τη ζύμη (τα κατιμέρια):

  • 450 ml χλιαρό νερό (περίπου 37-40°C)
  • 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 50 ml ούζο
  • 750 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 250 γρ. αλεύρι κίτρινο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

Για τη γέμιση:

  • 600 γρ. τοματάκι Σαντορίνης (φρέσκο ή κονσέρβα)
  • 250 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, ανάλογα με την οξύτητα της τομάτας)
  • 1 κλωνάρι βασιλικού
  • Αλάτι - πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • Ελαιόλαδο
  • Τυρί Καλαθάκι Λήμνου
  • Φύλλα βασιλικού

Instructions

Πάμε να φτιάξουμε τα κατιμέρια γεμιστά βήμα-βήμα, με προσοχή στη ζύμη.

1. Ξεκινάω με τη γέμιση, αφού θέλω να κρυώσει. Βάζω τα ντοματάκια σε ένα τηγάνι με λίγο αλάτι, πιπέρι και το κλωνάρι του βασιλικού. σιγομαγειρεύω μέχρι να έχω μία πολύ πυκνή σάλτσα, σαν μαρμελάδα.

2. Όσο κρυώνει η σάλτσα, τρίβω το κασέρι μου.

3. Κοσκινίζω σε μία μεγάλη λεκάνη και τα δύο άλευρα, το σκληρό και το κίτρινο.

4. Ανοίγω μία τρύπα στο κέντρο του αλευριού και βάζω τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη για να την «θρέψω». προσθέτω λίγο χλιαρό νερό σιγά-σιγά.

5. Αφού ενωθεί λίγο, προσθέτω το υπόλοιπο χλιαρό νερό, το αλάτι και το ούζο. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό (37-40°C), όχι καυτό, για να μη κάψω τη μαγιά.

6. Ζυμώνω με αυτό τον τρόπο, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

7. Προσθέτω μία με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και συνεχίζω το ζύμωμα. Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 με 45 λεπτά, σκεπασμένη, για να φουσκώσει.

8. Ενώνω το τριμμένο κασέρι με την κρύα πλέον συμπυκνωμένη σάλτσα ντομάτας. ανακατεύω καλά μέχρι να γίνει σαν πλαστελίνη.

9. Κόβω τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (όσο θέλω να είναι το μέγεθος από τα κατιμέρια).

10. Παίρνω ένα μπαλάκι ζύμης, το ανοίγω ελαφρώς με το χέρι, βάζω λίγη γέμιση στο κέντρο και κλείνω τη ζύμη σαν πουγκάκι.

11. Ενώνω καλά τις άκρες και ανοίγω απαλά το γεμιστό μπαλάκι σε ένα μικρό πιτάκι με τον πλάστη. Αν κολλάει, βάζω ελάχιστο αλεύρι.

12. Αν θέλω να τηγανιστούν ομοιόμορφα, όπως έκαναν οι παλιές νοικοκυρές, κάνω μια μικρή τρύπα στο κέντρο κάθε κατιμεριού με το δάχτυλό μας για να τηγαιστεί ομοιόμορφα.

13. Τηγανίζω τα κατιμέρια σε άφθονο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές.

14. Σερβίρω τα κατιμέρια ζεστά, με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, φύλλα βασιλικού και λίγο τριμμένο τυρί Καλαθάκι Λήμνου.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Συμβουλές για τα Τέλεια Κατιμέρια

  • Ποσότητα Γέμισης: Μη φοβηθείς να βάλεις μπόλικο κασέρι στη γέμιση. Το τυρί βοηθάει να γίνει η γέμιση συμπαγής σαν «πλαστελίνη» και να μη βγει στο τηγάνισμα.
  • Άνοιγμα: Άνοιξε τη ζύμη με απαλές κινήσεις. Αν σου ανοίξει λίγο το κατιμέρι στο πλάσιμο, μην ανησυχήσεις, το ελαιόλαδο θα κάνει τα μαγικά του στο τηγάνι.
  • Το Ούζο: Το ούζο στη ζύμη είναι σημαντικό γιατί βοηθάει να μην απορροφούν πολύ λάδι τα κατιμέρια και δίνει ένα λεπτό άρωμα.