Κατσικίσιο Κεφαλάκι Βραστό είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Το Κατσικίσιο Κεφαλάκι Βραστό είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που αποτελεί εξαιρετικό μεζέ, ειδικά για τους λάτρεις των κρεάτων, ενώ ο ζωμός του είναι πεντανόστιμος και πολύτιμος για άλλες συνταγές. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το βραστό κεφαλάκι:

  • 2 Κεφαλάκια αρνιού ή κατσικιού (πολύ φρέσκα)
  • 1 Κύβος βοδινού ή λαχανικών (προαιρετικό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • Λίγος Χυμός λεμονιού
  • Μουστάρδα απλή ή πικάντικη

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Φροντίζουμε τα κεφαλάκια που θα προμηθευτούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ημερομηνία σφαγής του ζώου. Το πόσο φρέσκο είναι ένα Κατσικίσιο Κεφαλάκι Βραστό (το προτιμώ περισσότερο από το αρνίσιο) φαίνεται κι από την όψη του: δεν πρέπει να έχει πάνω του ξεραμένα, παλιά αίματα και τα μάτια πρέπει να είναι καθαρά. Το χρώμα του πρέπει επίσης να είναι έντονο, ζωηρό κόκκινο.

Πλένουμε τα κεφαλάκια πολύ καλά και τα βάζουμε σε μπολ ή λεκάνη με μπόλικο καθαρό νερό. Πρέπει να σταθούν εκεί τουλάχιστον για 3-4 ώρες. Κάθε ώρα αλλάζουμε το νερό με άλλο φρέσκο. Έτσι θα φύγει όλο το αίμα τους.

Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα κεφαλάκια και με πολύ κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τυχόν δέρμα που έχει μείνει γύρω από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

Ανοίγουμε το στόμα όσο μπορούμε και πλένουμε το εσωτερικό και το εξωτερικό μέρος των κεφαλαίων με άφθονο νερό.

Σε μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει πιπέρι και ένα κύβο βοδινού.

Ρίχνουμε τα κεφαλάκια (δεν είναι απαραίτητο να καλύπτονται εντελώς από το νερό).

Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μιάμιση 2 ώρες περίπου.

Από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, βγάζουμε τα κεφαλάκια σε πιατέλα, μπήγουμε κοφτερό μαχαίρι ψηλά στο κρανίο στο σημείο τομής των οστών, απομακρύνουμε ελαφρά τα οστά μεταξύ τους, αλατοπιπερώνουμε πάλι και ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού.

Για όσους τους αρέσει η γεύση τους, αποτελούν εξαιρετικό μεζέ και συνοδεύονται ιδανικά με πικάντικη μουστάρδα.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 90-120 λεπτά (1.5 – 2 ώρες)

Συνολικός Χρόνος: 110-140 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 3-4 ώρες (για το μούλιασμα των κεφαλακίων)


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Ο Ζωμός στον οποίο έβρασαν τα κεφαλάκια μας είναι πεντανόστιμος και δεν το πετάμε σε καμία περίπτωση! Αφού το σουρώσουμε, θα το φυλάξουμε για να φτιάξουμε κρεατόσουπα, ατζέμ πιλάφι ή σούπα λαχανικών με ζυμαρικά.

Για να γίνει ακόμα πιο γευστικό το Κατσικίσιο Κεφαλάκι Βραστό, μπορείτε να προσθέσετε στην κατσαρόλα κατά το βράσιμο 1-2 κλωναράκια σέλινο ή καρότα. Δείτε κι άλλες σούπες με κρέας.

Η σωστή προετοιμασία των κεφαλακίων (πολύ καλό πλύσιμο και μούλιασμα) είναι το μυστικό για να απολαύσετε το πιάτο χωρίς δυσάρεστες οσμές ή γεύσεις.


 

Σχετικές Συνταγές 

Αρνί Λεμονάτο με Πατάτες

Μαγειρίτσα Παραδοσιακή

Κοτόσουπα με Αυγολέμονο