Δείτε Επίσης: Κεφτέδες στο Φούρνο με πιπεριές | Μελιτζανοκεφτέδες Πικάντικοι…αφήστε λίγο το κρέας
Αυτό το πιάτο για Κεφτέδες με Πατάτες και Μανιτάρια Φούρνου είναι ό,τι πρέπει για ένα οικογενειακό γεύμα ή ένα τραπέζι με φίλους. Είναι γευστικό , χορταστικό και εύκολο στην προετοιμασία. Η νοστιμιά του κιμά συνδυάζεται αρμονικά με τα μανιτάρια portobello και τις πατάτες, δημιουργώντας ένα πιάτο που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Οι κεφτέδες μένουν ζουμεροί και αφράτοι , χάρη στην προσθήκη φρυγανιάς στο μείγμα, ενώ η κρεμώδης σάλτσα με παρμεζάνα αγκαλιάζει τα πάντα, χαρίζοντας μια αξεπέραστη γεύση!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά για το Πιάτο Φούρνου
- Κιμάς μοσχαρίσιος – 250 γρ.
- Πατάτες – 600 γρ.
- Μανιτάρια Portobello (κομμένα σε φέτες) – 200 γρ.
- Κρέμα γάλακτος – 200 γρ.
- Παρμεζάνα (τριμμένη) – 200 γρ. (για το μείγμα και το πασπάλισμα)
- Ελαιόλαδο και λάδι (για το τηγάνισμα)
- Αλάτι και πιπέρι
Για τους Κεφτέδες & τα Αρωματικά
- Αυγά – 2 τεμάχια (για τον κιμά)
- Σκόρδο (ψιλοκομμένο) – 2 σκελίδες
- Κρεμμύδι (ξερό) – 1 τεμάχιο
- Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- Τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία Κεφτέδων: Σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε τον κιμά, 1 αυγό , το σκόρδο, την τριμμένη φρυγανιά, το πιπέρι, το αλάτι και τον μαϊντανό. Ζυμώνουμε με το χέρι (δοκιμάζουμε για το αλάτι) και το βάζουμε στο ψυγείο για να ενωθούν τα αρώματα.
2. Βράσιμο Πατατών: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια μέτρια σε μέγεθος. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά με νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κατά το βράσιμο αλλά όχι πλήρως. Σβήνουμε τις πατάτες όταν έχουν γίνει, αλλά να κρατάνε λίγο γιατί θα ψηθούν μετά. Τις στραγγίζουμε.
3. Σοτάρισμα Μανιταριών: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε και τα μανιτάρια Portobello στο τηγάνι και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για 10 λεπτά τουλάχιστον . Τα αλατοπιπερώνουμε και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
4. Τηγάνισμα Κεφτέδων: Βάζουμε ένα άλλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά με ηλιέλαιο. Βρέχουμε τα χέρια μας και πλάθουμε τους κεφτέδες. Τους τηγανίζουμε σε παρτίδες μέχρι να πάρουν χρώμα εξωτερικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C .
5. Συναρμολόγηση: Αδειάζουμε τις πατάτες στο πυρέξ μας, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τους κεφτέδες στο πυρέξ.
6. Σάλτσα Παρμεζάνας: Σε ένα μπολ, χτυπάμε τον άλλο 1 κρόκο αυγού . Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, λίγο πιπέρι και 95 γρ. παρμεζάνας (αφήνουμε τα υπόλοιπα για το πασπάλισμα). Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε όλο το μείγμα στο πυρέξ. Πασπαλίζουμε παντού με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Ψήνουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά .
7. Σερβίρισμα: Διακοσμούμε το πιάτο με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και ντοματίνια στην άκρη. Δείτε κι άλλες συνταγές για κεφτέδες φούρνου.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ξεκούρασης Κιμά: 30 λεπτά (προαιρετικά)
Χρόνος Ψησίματος: 15 – 20 λεπτά (στους 180°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Ζουμεροί Κεφτέδες: Η προσθήκη ψωμιού ή φρυγανιάς (ή ακόμα και λίγο τριμμένο τυρί , όπως αναφέρατε) στο μείγμα, βοηθά τους κεφτέδες να μείνουν ζουμεροί και αφράτοι κατά το ψήσιμο.
Οι Πατάτες: Φροντίστε να ψήσετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά όχι να λιώσουν. Το προ-βράσιμο είναι απαραίτητο, αλλιώς θα είναι σκληρές στο μάσημα μετά το ψήσιμο.
Το Τηγάνισμα: Το τηγάνισμα των κεφτέδων (σε παρτίδες) πριν μπουν στο φούρνο κλειδώνει τους χυμούς και δημιουργεί μια ωραία κρούστα.
Σερβίρισμα: Μπορείτε να σερβίρετε το φαγητό με μια δροσερή σαλάτα ή με τζατζίκι .
Σχετικές Συνταγές
Κριθαρότο Μανιταριών με Παρμεζάνα
Μοσχαράκι Στιφάδο με Μανιτάρια
Δείτε Επίσης: Κεφτέδες στο Φούρνο με πιπεριές | Μελιτζανοκεφτέδες Πικάντικοι…αφήστε λίγο το κρέας
Δειτε το βίντεο της Συνταγής εδώ










