Κοκκινιστή Γίδα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η πλούσια, βαθιά γεύση της σάλτσας ντομάτας αγκαλιάζει το τρυφερό κρέας της γίδας, δημιουργώντας ένα κλασικό ελληνικό πιάτο. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το κρέας και το μαγείρεμα:

  • Κρέας γίδας μπροστινό: 1,5 κιλό
  • Ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες: 1 κιλό
  • Πελτές ντομάτας: 2 κουταλιές (προστίθενται δύο φορές στη συνταγή)

Για το σοτάρισμα και τη γεύση:

  • Ελαιόλαδο: Μισό φλιτζάνι
  • Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα: 2
  • Κρασί κόκκινο: 1 ποτηράκι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • Τριμμένο κίτρινο τυρί (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάω τη συνταγή σοτάροντας το κρεμμύδι και το κρέας.

Τσιγαρίζουμε το ένα κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την αίγα και την αφήνουμε να τσιγαριστεί καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι, κάνουμε 2-3 γυρίσματα με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το κόκκινο κρασί.

Αφήνουμε 5 λεπτά ακόμη ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και μετά ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας.

Σιγοψήνουμε την **Κοκκινιστή Γίδα** κοιτάζοντας σποραδικά αν χρειάζεται νερό. Το σιγανό μαγείρεμα είναι το κλειδί για να μαλακώσει το κρέας. Μπορεί να χρειαστεί 2-3 ώρες.

Μόλις την σερβίρετε πασπαλίζετε με τριμμένο κίτρινο τυρί. Απολαύστε τη σκέτη, ή με τηγανητές πατάτες, ή με μακαρόνια, ή με πουρέ πατάτας.

Καλή Επιτυχία


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 120 – 180 λεπτά (2 έως 3 ώρες)

Συνολικός Χρόνος: 135 – 195 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: Δεν υπάρχουν.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει η σάλτσα πιο πλούσια, μπορείτε να προσθέσετε μισό κύβο βοδινού. Για παρόμοια πιάτα, δοκιμάστε την συνταγή για μοσχαράκι κοκκινιστό.

Για να είναι το κρέας εξαιρετικά τρυφερό, είναι καλύτερο να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 3 ώρες. Δοκιμάστε κι άλλες παραδοσιακές συνταγές με κρέας.

Το μυστικό για να αποκτήσει η **Κοκκινιστή Γίδα** τη σωστή γεύση είναι η επιλογή του κρέατος: ζητήστε το μπροστινό (λαιμός/σπάλα) για να μείνει μαλακό και ζουμερό. Δείτε ιδέες για πιάτα κατσαρόλας.


 

Σχετικές Συνταγές 

Μοσχαράκι Κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια

Κόκορας Κρασάτος με σάλτσα ντομάτας

Το τέλειο σπιτικό Παστίτσιο