Οι Κοτοκεφτέδες με λευκή Σάλτσα είναι ένα πιάτο που σίγουρα θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Η αφράτη υφή των κεφτέδων και η γλυκιά, βελούδινη σάλτσα δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό. Εγώ το θεωρώ ένα από τα πιο “έξυπνα” πιάτα, γιατί είναι ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα χορταστικό.
Υλικά:
500 γρ. κιμά κοτόπουλου
100 γρ. μουσκεμένη και πολύ καλά στιμμένη ψύχα ψωμιού
1 μέτριο ξερο κρεμμύδι τριμμένο
1 μέτριο καρότο τριμμένο
1 αυγό
Λίγο φρεσκοκομμένο δυόσμο και λίγο μαϊντανό
2 κ.σ. μουστάρδα
Χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι
1 κ.σ. μίγμα μπαχαρικών για πουλερικά
(θέλουμε να υπερισχύει το κάρυ)
Αλάτι και πιπέρι
6-8 κ.σ λάδι
Επιπλέον λάδι για το ψήσιμο
Για τη σάλτσα:
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. (κοφτές) αλεύρι
2 κούπες ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
100 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι
Επιπλέον: Λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε με τα χέρι μας μέχρι να ενωθούν καλά. Πλάθουμε μικρά , στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με μπόλικο λάδι και τα ψήνουμε στους 180ο για 40 λεπτά περίπου , μέχρι να ροδίσουν καλά.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε μια κατσαρόλα πλασωτε ρίχνουμε το βούτυρο και το βάζουμε στη φωτιά. Όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά. Προσθέτουμε τότε το ζωμό , αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να έρθει σε βρασμό και να “δέσει” η σάλτσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Τέλος προσθέτουμε τη μουστάρδα. Αφού ετοιμαστεί η σάλτσα , προσθέτουμε μέσα τα κεφτεδάκια και περιμένουμε να πάρει μία βράση το φαγητό ώστε να ενωθούν τα δύο υλικά. Σερβίρουμε προσθέτοντας φρέσκο , ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Καλή όρεξη.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το πιάτο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Εναλλακτικός τρόπος μαγειρέματος: Αν θέλετε, μπορείτε να αλευρώσετε και να τηγανίσετε τα κεφτεδάκια αντί να τα ψήσετε. Μετά, μπορείτε να συνεχίσετε την παρασκευή της σάλτσας στο ίδιο σκεύος, αφήνοντας τα υπολείμματα του τηγανίσματος μέσα. Έτσι, θα πετύχετε μεγαλύτερη νοστιμιά, αλλά με πιο “βαρύ” αποτέλεσμα.
- Ψωμί: Βεβαιωθείτε ότι έχετε στίψει πολύ καλά το μουσκεμένο ψωμί, ώστε το μείγμα να μην είναι νερουλό.
- Μπαχαρικά: Αντί για μίγμα μπαχαρικών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο κάρυ, κύμινο και λίγη πάπρικα, ανάλογα με το γούστο σας.








