Η Κοτόπιτα με σπιτικό φύλλο του Γιάννης Αραμπατζής είναι ένα πιάτο που αποδεικνύει ότι τα χειροποίητα φαγητά έχουν άλλη αξία. Το ζυμάρι είναι ελαστικό και εύκολο στο άνοιγμα, ενώ η γέμιση είναι τόσο πλούσια σε γεύση και αρώματα που πραγματικά θα σας ενθουσιάσει. Εγώ τη φτιάχνω συχνά γιατί είναι ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα για όλη την οικογένεια.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Κοτόπιτα με σπιτικό φύλλο

Κοτόπιτα με σπιτικό φύλλο

Κοτόπιτα με σπιτικό φύλλο που απλά... δεν υπάρχει! Είναι ένα πιάτο που θα λατρέψετε, γιατί συνδυάζει την τραγανή υφή του χειροποίητου φύλλου με μια πεντανόστιμη, ζουμερή γέμιση από κοτόπουλο, λαχανικά και τυριά. Εγώ τη φτιάχνω κάθε φορά που έχω leftover κοτόπουλο και γίνεται ανάρπαστη!

Prep Time 20 minutes
Cook Time 55 minutes
Total Time 1 hour 15 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε την Κοτόπιτα μας, θα χρειαστούμε:

Για τη γέμιση:

  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 700 γρ. μαγειρεμένο κοτόπουλο
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
  • Αλάτι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 250 γρ. μίγμα τυριών

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 2,5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Νερό (όσο χρειαστεί)
  • Επιπλέον ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Instructions

    για τη Ζύμη

    Σε ένα μεγάλο μπολ, αδειάζουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Εκεί ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το νερό, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ζυμάρι μέτριο, ελαστικό και που να μην κολλάει στα χέρια. Το μαζεύουμε σε μπάλα, το αλευρώνουμε ελαφρώς, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. Εάν θέλουμε, μπορούμε να το βάλουμε σε μεταλλικό μπολ καλυμμένο με διαφανή μεμβράνη και να το αφήσουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη και ανοίγουμε ισάριθμα φύλλα. Λαδώνουμε το ταψί, στρώνουμε το πρώτο φύλλο και συνεχίζουμε με το επόμενο.
    για τη Γέμιση

    Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν. Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το προσθέτουμε μαζί με τον μαϊντανό, το θυμάρι, την πάπρικα και το αλάτι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα.

    Προσθέτουμε τον πελτέ και μισή κούπα νερό, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η γέμιση. Σβήνουμε το μάτι, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.
    Συναρμολόγηση και Ψήσιμο

    Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα προσθέτουμε και το mix τυριών και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, απλώνοντας τα δύο τελευταία φύλλα. Διαμορφώνουμε τον κόθρο περιμετρικά και χαράσσουμε την κοτόπιτα με σπιτικό φύλλο σε κομμάτια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα και ψήνουμε την κοτόπιτα με σπιτικό φύλλο για 45 λεπτά.

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η κοτόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Κοτόπουλο: Η συνταγή είναι ιδανική για να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο που έχει περισσέψει από το φαγητό της προηγούμενης μέρας ή από ψητό.
  • Ζύμη: Η ανάπαυση της ζύμης είναι πολύ σημαντική γιατί τη βοηθά να γίνει πιο ελαστική και να ανοίγει εύκολα. Μπορείτε να την αφήσετε και όλο το βράδυ στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη, για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Φύλλα: Μπορείτε να ανοίξετε και μόνο δύο πιο χοντρά φύλλα, ένα για τη βάση και ένα για την κορυφή, αντί για τέσσερα.
  • Ψήσιμο: Χαράξτε την πίτα πριν το ψήσιμο για να βοηθήσετε το φύλλο να ψηθεί ομοιόμορφα και να γίνει τραγανό.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή