Κοτόπουλου με μανιταρια

Στην πραγματικότητα, είναι ένα πολύ απλό στιφάδο με κοτόπουλο, μανιτάρια και μερικές ελιές
Σ ένα εστιατοριο  είδα αυτό το πιάτο στο μενού, μου άρεσε πολύ ο τρόπος μαγειρέματος και αναζήτησα τη συνταγή σε παλιά βιβλία μαγειρικής και στο Διαδίκτυο.
Αποδείχτηκε ότι υπήρχαν πολλές παραλλαγές στο θέμα, με καρότα, με πολλές ντομάτες…αλλά τα μανιτάρια και οι ελιές ήταν τα απαραίτητα, όπως και το
κοτόπουλο φυσικά.
Στο τέλος, έφτιαξα το πιάτο όσο πιο κοντά γινόταν σε αυτό που έφαγα. Δεν εγγυώμαι λοιπόν την αυθεντικότητα της συνταγής, μόνο τη γεύση της.

Και έτσι χρειάζεστε:

1 κοτόπουλο περίπου 1,5 κιλό. – ίσως το αγαπημένο σας κομμάτι κοτόπουλου.
1 κ.γ. αγελαδινό βούτυρο και όσο λάδι
2 κρεμμύδια
μερικές σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. τοματοπολτός
περίπου 300 γραμμάρια μανιτάρια, ίσως διαφορετικών τύπων. Έβαλα μανιτάρια και μια χούφτα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι?
100 γραμμάρια μαύρες ελιές.
100 ml. λευκό ξηρό κρασί
1-2 κ.σ. αλεύρι
Θυμάρι – αν έχετε φρέσκο, το καλύτερο.
πάπρικα, αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι για γεύση.
½ ματσάκι μαϊντανός
λεμόνι για το σερβίρισμα
*χούφτα ντοματίνια – προαιρετικά

Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κοτόπουλο με το βούτυρο + λάδι ζεσταμένο σε μέτρια φωτιά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Προτιμώ να μαγειρεύω όλα τα μέρη του κοτόπουλου, γιατί έτσι η γεύση του πιάτου γίνεται πιο πλούσια. Εάν χρησιμοποιείτε μόνο στηθος, μειώστε το χρόνο ψησίματος για να μην στεγνώσει.
Αφαιρούμε το κρέας και στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το μισό σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Αν υπάρχουν μανιτάρια σε ένα πιάτο, τότε το σκόρδο και το θυμάρι είναι σχεδόν υποχρεωτικά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και την κόκκινη πιπεριά και ανακατεύουμε για λίγο να τσιγαριστούν ελαφρά.

Επιστρέψτε το κρέας στην κατσαρόλα και προσθέστε τόσο ζεστό νερό για να το σκεπάσει. Φυσικά αν έχετε ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, είναι καλύτερο.
Χρησιμοποιώ επίσης το στραγγισμένο νερό από το μούλιασμα των αποξηραμένων μανιταριών.
Προσθέτουμε ελιές χωρίς κουκούτσι, μανιτάρια κομμένα σε λωρίδες ή φέτες, αλατοπιπερώνουμε με μαύρο πιπέρι, προσαρμόζοντας την ποσότητα του αλατιού στην αλμύρα των ελιών. Αν χρησιμοποιείτε ξερό θυμάρι, προσθέστε το τώρα, αν χρησιμοποιείτε φρέσκο, προσθέστε το στο τέλος του μαγειρέματος.
Αφού πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι το κρέας να είναι μισο-τρυφερό.
Προσθέστε το κρασί και το υπόλοιπο σκόρδο, το οποίο όμως πρέπει να θρυμματιστεί ή να πιεστεί, όποιο σας είναι πιο εύκολο. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας και να πήξει μέτρια η σάλτσα. Έβαλα και μια χούφτα ντοματίνια για πιο όμορφη παρουσίαση.

Καβουρδίζουμε ελαφρά το αλεύρι σε ένα στεγνό τηγάνι, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και χτυπάμε να γίνει ομοιόμορφος χυλός και το προσθέτουμε στο γεύμα.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ψηθεί το αλεύρι.
Γενικά, το μυστικό ενός καλού στιφάδου είναι το αργό μαγείρεμα. Το άρωμα απλώνεται παντού και αν ζεις σαν εμένα σε διαμέρισμα και μαγειρεύεις αρχίζουν να τα καταπίνουν και οι γείτονες.
Όταν το γεύμα είναι πλήρως ψημένο και κρυώσει ελαφρώς, πασπαλίζετε γενναιόδωρα με μαϊντανό και σερβίρετε με μια φέτα λεμόνι και ένα ποτήρι κρασί φυσικά….
Απλά φανταζόμουν να λιώνει ένα κομμάτι σπιτικό ψωμί στη σάλτσα!

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Τετράδιο συνταγών

Προηγούμενο άρθροΠορτοκαλόπιτα με φύλλα
Επόμενο άρθροΛαζάνια με κιμά και μανιτάρια