Πάμε να σας δείξω τι έφτιαξα σήμερα, φίλες μου! Αυτό το κοτόπουλο Stir-fry είναι η ιδανική συνταγή για εσάς που θέλετε ένα πιάτο που να είναι νόστιμο, θρεπτικό, και να γίνεται στο πι και φι, χωρίς να περάσετε ώρες στην κουζίνα. Συνδυάζω το ζουμερό κοτόπουλο με τραγανά λαχανικά και μια αρωματική σάλτσα σόγιας που δένει τέλεια με το ρύζι μπασμάτι. Είναι μια από τις αγαπημένες μου συνταγές, ειδικά τις καθημερινές!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κοτόπουλο Stir-fry
Ετοιμάστε ένα φανταστικό κοτόπουλο stir-fry με λαχανικά, σάλτσα σόγιας και ρύζι μπασμάτι, μια συνταγή που είναι έτοιμη σε μόλις 30 λεπτά! Αυτή η εύκολη, ασιατικής έμπνευσης συνταγή είναι γεμάτη γεύση και αρώματα, ιδανική για ένα γρήγορο και υγιεινό βραδινό. Δοκιμάστε το και θα το λατρέψετε!
Ingredients
Για 2-3 μερίδες θα χρειαστείτε:
- 1 φιλέτο κοτόπουλο (περίπου 300 γρ.), κομμένο σε μικρά κομματάκια
- 2–3 πιπεριές (τριχρωμές), κομμένες σε καρεδάκια
- 1 μπρόκολο (μόνο τα μπουκετάκια)
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο (ή λίγο παραπάνω αν χρειαστεί)
- Μαύρο πιπέρι και καυτερό μπούκοβο (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλεις)
- 1 φλ. ζωμό κότας
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ (για τη σάλτσα)
- 1 φλ. κρύο νερό (για τη διάλυση του κορν φλάουρ)
- Λίγο κορν φλάουρ (για το κοτόπουλο)
- Ρύζι μπασμάτι (για το σερβίρισμα)
Instructions
Βήμα 1: Προετοιμασία του Κοτόπουλου
Αρχικά, κόβω το φιλέτο κοτόπουλο σε μικρά κομματάκια περίπου στο μέγεθος μιας μπουκιάς. Στη συνέχεια, το αλατοπιπερώνω γενναιόδωρα από όλες τις πλευρές και το πασπαλίζω με καλαμποκάλευρο. Αυτό το μικρό μυστικό κάνει το κοτόπουλο πιο τραγανό και βοηθάει να κρατήσει τους χυμούς του. Ζεσταίνω το wok σε δυνατή φωτιά και προσθέτω 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Όταν το λάδι καπνίσει ελαφρά, ρίχνω το κοτόπουλο και το σοτάρω για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές. Το βγάζω προσωρινά σε ένα πιάτο στην άκρη.
Βήμα 2: Σοτάρισμα των Λαχανικών
Στο ίδιο wok με τα υπολείμματα του κοτόπουλου που έχουν δώσει πολύ γεύση, προσθέτω άλλη μία κουταλιά ελαιόλαδο αν χρειάζεται. Ρίχνω τις τρίχρωμες πιπεριές που έχω κόψει σε καρεδάκια και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Σοτάρω για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί το σκόρδο. Στη συνέχεια, προσθέτω τα μπουκετάκια του μπρόκολου και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά. Θέλω τα λαχανικά να μαλακώσουν ελαφρώς αλλά να διατηρήσουν το τραγανό τους, γιατί αυτό δίνει υφή στο πιάτο.
Βήμα 3: Προσθήκη του Ζωμού και των Μπαχαρικών
Ρίχνω στο wok τον ζωμό κότας που έχω ζεστάνει προηγουμένως. Προσθέτω τη σάλτσα σόγιας, μαύρο πιπέρι τριμμένο στη στιγμή και μπούκοβο για να δώσω μία ωραία πικάντικη νότα. Αν δεν σας αρέσει το καυτερό, μπορείτε να παραλείψετε το μπούκοβο. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά και αφήνω να σιγοβράσουν για 2-3 λεπτά ώστε να παντρευτούν οι γεύσεις.
Βήμα 4: Δέσιμο της Σάλτσας
Σε ένα μικρό μπολάκι διαλύω το κορν φλάουρ στο κρύο νερό μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Το προσθέτω σιγά σιγά στο wok ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Βλέπω τη σάλτσα να πηχτένει σταδιακά και να γίνεται γυαλιστερή. Αυτό παίρνει περίπου 2 λεπτά. Αν η σάλτσα σας φαίνεται πολύ πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμη ζωμό ή νερό.
Βήμα 5: Ολοκλήρωση του Πιάτου
Βάζω ξανά μέσα στο wok το κοτόπουλο που είχα βγάλει στην άκρη. Ανακατεύω απαλά για να καλυφθεί με τη σάλτσα και αφήνω στη φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμη. Έτσι το κοτόπουλο απορροφά όλες τις υπέροχες γεύσεις της σάλτσας και των λαχανικών. Δοκιμάζω για αλάτι και πιπέρι και ρυθμίζω αν χρειάζεται.
Βήμα 6: Σερβίρισμα
Σερβίρω το κινέζικο με κοτόπουλο πάνω από ζεστό μπασμάτι ρύζι που έχω μαγειρέψει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το αρωματικό μπασμάτι ταιριάζει τέλεια με την πικάντικη σάλτσα και τα λαχανικά. Πασπαλίζω με λίγο φρέσκο μαύρο πιπέρι από πάνω και η συνταγή μας είναι έτοιμη.
Χρήσιμα Tips για το τέλειο Stir-fry
- Το Wok: Χρησιμοποιήστε ένα wok ή ένα μεγάλο τηγάνι που να ζεσταίνεται πολύ, ώστε τα λαχανικά να σοταριστούν γρήγορα και να παραμείνουν τραγανά (al dente).
- Προετοιμασία: Έχετε όλα τα υλικά κομμένα και έτοιμα πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, γιατί το stir-fry είναι πολύ γρήγορο.
- Το Κορν Φλάουρ: Μην παραλείψετε το κορν φλάουρ, είναι αυτό που θα δώσει στην σάλτσα την χαρακτηριστική της πυκνότητα.