Η κοτόσουπα αυγολέμονο είναι το απόλυτο φαγητό για να ζεσταθούμε και να νιώσουμε την άνεση του σπιτιού μας. Φτιάχνω σήμερα αυτή την υπέροχη σούπα με μεγάλες φτερούγες κοτόπουλου, λαχανικά φρέσκα και αρωματικό κριθαράκι, ενώ το αυγολέμονο προσθέτει τη βελούδινη υφή και τη δροσιστική γεύση λεμονιού που όλοι λατρεύουμε. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή είναι ιδανική για να θρέψει το σώμα και να ζεσταίνει την ψυχή, ειδικά τις κρύες μέρες που χρειαζόμαστε κάτι ουσιαστικό και νόστιμο στο τραπέζι μας.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κοτόσουπα Αυγολέμονο
Ετοιμάζω την πιο παραδοσιακή και ζεστή κοτόσουπα αυγολέμονο, ένα πιάτο ιδανικό για τις κρύες μέρες που μας ζεσταίνει από μέσα! Με φτερούγες κοτόπουλου, πολλά λαχανικά και το κλασικό αυγολέμονο, αυτή η κοτόσουπα βγαίνει πεντανόστιμη και χορταστική. Ακολουθήστε τη δική μου συνταγή, βήμα-βήμα, και φτιάξτε την τέλεια ελληνική σούπα!
Ingredients
- Μεγάλες φτερούγες κοτόπουλου (περίπου 1 κιλό)
- Ελαιόλαδο (για σοτάρισμα)
- Λίγοι κόκκοι πιπεριού
- 1 Κρεμμύδι (σε ροδέλες)
- 2 Καρότα (σε ροδέλες)
- 1 Πατάτα (σε κυβάκια)
- 2 Δαφνόφυλλα
- Λίγος Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- Ζεστό νερό (αρκετό για να σκεπάσει)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ένα φλυτζανάκι του καφέ Κριθαράκι
Για το Αυγολέμονο:
- 2 Αυγά
- 2 Λεμόνια 🍋 (χυμός)
- Ζωμός από το φαγητό
Instructions
Ξεκινάμε με ένα κιλό περίπου από μεγάλες φτερούγες κοτόπουλου. Για να δώσουμε ένταση και χρώμα, τις σοτάρουμε με προσοχή σε αγνό ελαιόλαδο, ρίχνοντας ταυτόχρονα και λίγους ολόκληρους κόκκους πιπεριού. Μόλις πάρουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και αρωματιστούν, τις αφαιρούμε προσωρινά από την κατσαρόλα.
Στην ίδια κατσαρόλα, με το αρωματισμένο ελαιόλαδο, συμπληρώνουμε αν χρειάζεται λίγο ακόμα και τσιγαρίζουμε τα λαχανικά: ένα κρεμμύδι και δύο καρότα, κομμένα σε ροδέλες. Προσθέτουμε επίσης μια πατάτα σε κυβάκια για να δώσει σώμα και δύο δαφνόφυλλα που θα χαρίσουν μια υπέροχη, ντελικάτη νότα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τα λαχανικά να σοταριστούν ώσπου να μαλακώσουν.
Επαναφέρουμε τις σοταρισμένες φτερούγες κοτόπουλου στην κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό τόσο ώστε να σκεπαστούν άνετα όλα τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει περίπου είκοσι λεπτά, ώστε το κοτόπουλο να μαλακώσει και ο ζωμός να βγάλει όλα τα αρώματά του.
Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ κριθαράκι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα δέκα λεπτά, μέχρι να γίνει al dente. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα στην εστία για λίγο, ώστε να πέσει η θερμοκρασία της.
Μόλις η σούπα γίνει χλιαρή, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, το οποίο θα δώσει τη βελούδινη υφή και την οξύτητα που χρειάζεται. Χτυπάμε δύο αυγά με τον χυμό από δύο λεμόνια και προσθέτουμε σταδιακά ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα, χτυπώντας συνεχώς. Αυτό το μείγμα το ενσωματώνουμε στη σούπα και ανακατεύουμε απαλά. Η σούπα είναι έτοιμη, ζεστή και ανακουφιστική!
Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου
Χρήσιμα Tips
• Σοτάρισμα του κοτόπουλου: Μην παραλείψετε το σοτάρισμα των φτερούγων γιατί δίνει βάθος γεύσης στη σούπα και την κάνει πιο πλούσια.
• Θερμοκρασία για το αυγολέμονο: Βεβαιωθείτε ότι η σούπα έχει πέσει σε θερμοκρασία πριν προσθέσετε το αυγολέμονο. Όμως, αν κόψει το αυγολέμονο, μπορείτε να το διορθώσετε χτυπώντας τη σούπα με ένα μίξερ χειρός.
• Εναλλακτικά υλικά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια ή μπούτια αντί για φτερούγες, ανάλογα με την προτίμησή σας.
• Κριθαράκι: Προσέξτε να μην παραβράσετε το κριθαράκι γιατί θα σπάσει και θα θολώσει τη σούπα. Επίσης, 10 λεπτά είναι αρκετά για να μαλακώσει.
• Ζωμός: Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζωμό κοτόπουλου αντί για νερό ή να προσθέσετε ένα κύβο κοτόπουλου.
• Φύλαξη: Η κοτόσουπα κρατάει στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Ωστόσο, το αυγολέμονο μπορεί να χάσει λίγο από την υφή του, οπότε μπορείτε να φτιάξετε φρέσκο αυγολέμονο όταν τη ζεσταίνετε.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:










