Τα Κουλουράκια Κανέλας Μυτιλήνης είναι ένα παραδοσιακό και νηστίσιμο γλυκό, γεμάτο άρωμα από κανέλα , γαρύφαλλο και πορτοκάλι . Είναι εύκολα στην παρασκευή τους και έχουν μια υπέροχη τραγανή υφή, ιδανική για να συνοδεύσουν τον καφέ ή το τσάι σας. Μια απλή συνταγή που θα σας μεταφέρει αμέσως στη Λέσβο!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τη Ζύμη:

  • 1 φλιτζάνι τσαγιού – Χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο)
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού – Ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού – Ηλιέλαιο
  • 1 κουταλάκι γλυκού – Γαρύφαλλο (τριμμένο)
  • 1 κουταλιά σούπας – Κανέλα (τριμμένη)
  • Ξύσμα από 1 – Πορτοκάλι
  • 2 – Βανίλιες
  • 500 γρ. – Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Λίγο ακόμα – Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειαστεί)

Για το Πασπάλισμα:

  • Ανάλογη ποσότητα – Σουσάμι

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Ζύμης:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά (χυμό πορτοκαλιού, ηλιέλαιο) μαζί με τη ζάχαρη , τα μπαχαρικά ( κανέλα , γαρύφαλλο , βανίλιες ) και το ξύσμα πορτοκαλιού .

Ρίχνουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και προσθέτουμε λίγο-λίγο ακόμα αλεύρι για όλες τις χρήσεις , ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Προσοχή να μη ζυμώσετε υπερβολικά.

Β. Πλάσιμο και Ψήσιμο:

Πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχέδια της επιλογής μας (π.χ. κοτσίδες, στρογγυλά, S).

Τέλος , τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-20 λεπτά , μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς σε σχάρα πριν τα σερβίρουμε ή τα αποθηκεύσουμε. Καλή Επιτυχία !


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 15-20 λεπτά (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 40 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τραγανά και Αρωματικά Κουλουράκια

Ζύμωμα: Μη ζυμώνετε τη ζύμη πολύ ώρα , μόλις γίνει μια μαλακή και ελαστική μπάλα που δεν κολλάει στα χέρια, σταματήστε. Το πολύ ζύμωμα σκληραίνει το τελικό κουλουράκι.

Αλεύρι: Η ποσότητα αλευριού μπορεί να διαφέρει. Προσθέστε το σταδιακά μέχρι να επιτύχετε την υφή που δεν κολλάει . Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή σαν πλαστελίνη.

Γεύση: Αν δεν τα θέλετε νηστίσιμα, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ηλιέλαιο με μισή ποσότητα βούτυρο (π.χ. 1/2 φλιτζ. ηλιέλαιο και 1/2 φλιτζ. λιωμένο βούτυρο) για πιο πλούσια γεύση.

Αποθήκευση: Αφού κρυώσουν, αποθηκεύστε τα Κουλουράκια Κανέλας Μυτιλήνης σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν τραγανά για πολλές ημέρες.


 

Σχετικές Συνταγές 

Παστελάκια με Σουσάμι και Μέλι

Νηστίσιμα Πορτοκαλένια Μπισκότα

Κουλουράκια Λαδιού με Κρασί

 Η Συνταγή είναι της Ραλλού Ψαραδέλλη


 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες!
Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κουλουράκια σε τρεις γεύσεις

Κουλουράκια σε τρεις γεύσεις

Πολύ μαλακό, απίστευτα νόστιμο, απλά λιώνει στο στόμα σας…..
Αποθηκεύστε λοιπόν και μαγειρέψτε με αγάπη…..

Συστατικά…

300 γραμμάρια λάδι
πρέζα αλάτι
150 γραμμάρια ζάχαρη
1 πακέτο ζάχαρη βανίλια
9 κουταλιές της σούπας νερό (+-)
3 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κιλό αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας κακάο
κουρκουμάς – 0,5 κουταλάκι του γλυκού
αλεσμένα καρύδια – 50 γραμμάρια

Εκτέλεση..

Λάδι, αλάτι, ζάχαρη, ζάχαρη βανίλια, νερό, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και τη σόδα, σβησμένα με το ξύδι, ζυμώνουμε μια σφιχτή ζύμη.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη.
Στο πρώτο μέρος, προσθέστε κακάο, ζυμώστε καλά.
Στο δεύτερο μέρος προσθέτουμε κουρκουμά, τον ζυμώνουμε επίσης καλά και στο τρίτο προσθέτουμε αλεσμένα καρύδια, ζυμώνουμε επίσης καλά.
Βάζουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια εγώ είχα ένα ειδικό εργαλείο μου εβαλα τις ζυμες μεσα μια μια και μου τα άλεσε και με ενα στομιο μου τα εβγαλε ετσι.

Εσείς μπορείτε να κάνετε τα κλασικο κουλουράκια πλεξούδες κυκλους κλπ
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Να το απολαύσετε και να πετύχετε