Η Κρεατόπιτα με χειροποίητο φύλλο είναι ένα πιάτο που απαιτεί λίγο παραπάνω μεράκι, αλλά η γεύση της σίγουρα θα σας ανταμείψει. Η απίστευτη τραγανότητα του φύλλου σε συνδυασμό με την πλούσια και αρωματική γέμιση από κιμά και πράσα, την καθιστούν ένα γεύμα που δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως. Εγώ τη σερβίρω πάντα ζεστή, κατευθείαν από τον φούρνο!
Υλικά
Γέμιση
1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο.
6 πράσα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
2 αυγά
λίγη σάλτσα ντομάτας
λίγη γραβιέρα τριμμένη
μαϊντανό κύμινο κόλιανδρο
Ελαιόλαδο
Φύλλο
900γρ περίπου αλεύρι γοχ
νερο χλιαρό όσο πάρει.
αλάτι λίγο ξυδι – λάδι.
Mix (μαργαρίνη σπορέλαιο ελαιόλαδο)
Εκτέλεση
Για την γεμιση
Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες και τα βράζουμε 10’.
Τα σουρώνουμε.
Τσιγαρίζουμε τον κιμά με τη σάλτσα και το ξερό κρεμμύδι λαδι
μέχρι να ψηθεί. Προσθέτουμε τα πράσα. Κατεβάζουμε και ρίχνουμε χτυπημένα τα δυο αυγά.
Την τριμμένη γραβιέρα Περιμένουμε να κρυώσει λίγο.
Για το φύλλο
Ζυμώνουμε καλα.
Χωρίζουμε σε 2 μπάλες. Ανοίγουμε με τον πλαστή και μετά αλοιφουμε το ανοιγμένο φύλλο με μίξη ελαίων και τραβάμε να τεντώσει. Διπλώνουμε σε ορθογώνιο.
Στρώνουμε το φύλλο στο λαδωμενο ταψί. Ρίχνουμε τη γέμιση
Βάζουμε το άλλο φύλλο από πάνω και Χαράζουμε
Ραντίζουμε με νερό και ρίχνουμε mix από έλαια αρκετο.
Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς πάνω – κάτω.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Κρεατόπιτα με χειροποίητο φύλλο σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Το φύλλο: Για να γίνει το φύλλο πιο τραγανό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αναλογία 1 μέρος μαργαρίνη, 1 μέρος σπορέλαιο και 1 μέρος ελαιόλαδο.
- Η γέμιση: Είναι πολύ σημαντικό η γέμιση να έχει κρυώσει πριν την προσθέσετε στη ζύμη, για να μην την μαλακώσει.
- Το ψήσιμο: Το χάραγμα του φύλλου πριν το ψήσιμο βοηθάει να μην φουσκώσει υπερβολικά και να γίνει πιο τραγανό.
- Πράσα: Για πιο έντονη γεύση, αντί να τα βράσετε, μπορείτε να τα τσιγαρίσετε ελαφρά μαζί με τον κιμά.
Καλή επιτυχια!










