Κριτσίνια Ελιάς μεθυσμένα !!

Τόσο αφράτα, τόσο τραγανά που δεν μένεις στο ένα μόνο !
Για όλες τις ώρες , τις απρόσμενες λιγούρες για παραλία !

Υλικά

200γρ αλεύρι χωριάτικο ( σκληρό )
200 γρ αλεύρι φαρίνα 00
200γρ ολικής άλεσης
1 κ. τσαγ. Αλάτι
3 κ. τσαγ. μπέικιν πάουντερ
1 κ σούπας δυόσμο ξηρό
1/2- 1 κ. σούπας ρίγανη
1 κ. σούπας ζάχαρη ή μέλι
3/4 της φλυντζάνας ελιές χωρίς κουκούτσι (120γρ περίπου ) ψιλοκομμένες ή περασμένες λίγο στο μούλτι
1/2 φλυντζάνα ελαιόλαδο (120-130γρ)
1 φλυντζανάκι του καφέ ζιβανία ( τσίπουρο , ρακί ή και ούζο )
Νερό χλιαρό όσο πάρει να γίνει η ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει ( εμένα μου πήρε γύρω στα 150-160γρ)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και φτιάχνουμε τη ζύμη μας . Αφήνουμε να ξεκουραστεί 5-10 λεπτά και πλάθουμε κορδόνια κόβοντας κομμάτια ζύμης . Πιο εύκολο το βρήκα να παίρνω ζύμη , να ανοίγω χοντρή πιτούλα και να κόβω λωρίδες και μετά να πλάθω (φώτο) .

Αν θελουμε περνούμε από σουσάμι ή άλλους σπόρους .
Εγώ πέρασα από ασπρισμένο σουσάμι .
Αραδιάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος , ψήνουμε στους 180 αέρα προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου , πάντα ανάλογα το φούρνο.
Όταν τελειώσουμε το ψήσιμο τα βάζουμε όλα σε ένα ταψί , σβήνουμε το φούρνο και μετά από 5-10 λεπτά τα ξαναβάζουμε πίσω να τραγανίσουν.
Τα έφτιαξα βράδυ και τα έβγαλα το πρωί .
Για το άσπρισμα του σισαμιου απλά βράζουμε το σισάμι που θα χρειαστούμε για την όποια παρασκεύη μας σε νερό με λίγο χυμό λεμονιού για 3-4 λεπτά , στραγγίζουμε, ξεπλένουμε και αφήνουμε να στραγγίσει καλά .
Το απλώνουμε σε δίσκο ή άλλο ξέβαθο δοχείο με πετσέτα και περνούμε από το σουσάμι ότι έχουμε φτιάξει .
Έτσι κόλλα πιο καλά το σουσάμι .

Η Συνταγή είναι της κας Kika Costea

Προηγούμενο άρθροΤα πιο αφράτα τυροκούλουρα
Επόμενο άρθροΚέικ μπισκότων με μασκαρπόνε και μαρμελάδα