Το Χοιρινό Κότσι με Πατάτες στη Γάστρα είναι το απόλυτο πιάτο για ένα οικογενειακό τραπέζι ή μια Κυριακάτικη συνάθροιση. Η γάστρα και το πολύωρο ψήσιμο εξασφαλίζουν ότι το κρέας θα γίνει πραγματικό λουκούμι και θα διαχωρίζεται από το κόκκαλο με το πιρούνι. Ο συνδυασμός του κότσι με το μέλι , τα μανιτάρια , τα μπαχαρικά και τον αρωματικό ζωμό που δημιουργείται, χαρίζει στις πατάτες μια μελωμένη και ακαταμάχητη γεύση. Η αναμονή αξίζει και με το παραπάνω!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά
Για το Κότσι και το Ζωμό:
- 1 μεγάλο – Χοιρινό κότσι
- 1 ποτήρι – Κρασί (κόκκινο ή ροζέ)
- 150 ml – Νερό
- 1 κ.σ. – Θαλασσινό αλάτι
- 10 – Κόκκους μαύρο πιπέρι
- 2 μεγάλα κλαδάκια – Δεντρολίβανο
- 1 κ.σ. – Θυμάρι
- 3 – Φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. – Κύμινο
- 1 κ.σ. – Μέλι
Για τα Λαχανικά:
- 1 κιλό – Πατάτες
- 2 μεγάλα κεφάλια – Παλιά κρεμμύδια (κομμένα σε μεγάλα κομμάτια)
- 1 – Κεφαλή σκόρδο (χωρισμένη, όχι καθαρισμένη)
- 5 – Μανιτάρια (καθαρισμένα και κομμένα)
- Ανάλογο – Λάδι (για το τηγάνισμα)
- Προαιρετικά – Καρότα (αν θέλετε να προσθέσετε)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Κότσι:
Αλατοπιπερώνουμε το κότσι με θαλασσινό αλάτι και πιπέρι. Το βάζουμε σε ένα φαρδύ τηγάνι με λίγο λάδι και το τηγανίζουμε καλά από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα .
Αφού πάρει χρώμα, το αλατοπιπερώνουμε εκ νέου με κύμινο , μέλι και περισσότερο αλάτι (κάντε μασάζ στο κρέας με το μείγμα).
Β. Προετοιμασία Λαχανικών και Σάλτσας:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια, όπως και τα μανιτάρια και το σκόρδο .
Βάζουμε όλα τα λαχανικά (πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, μανιτάρια) σε μια κατάλληλη πήλινη γάστρα .
Ρίχνουμε το νερό στο τηγάνι που τηγανίσαμε το κότσι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Όλα τα υπολείμματα στο τηγάνι πρέπει να διαλυθούν στο νερό. Αυτός ο αρωματικός ζωμός χύνονται πάνω στα λαχανικά στη γάστρα.
Γ. Ψήσιμο:
Τοποθετούμε το κρέας στη μέση της γάστρας, πάνω από τα λαχανικά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά (δεντρολίβανο, θυμάρι, δάφνη, κόκκους πιπέρι) και ρίχνουμε από πάνω το κρασί .
Το πήλινο δοχείο (γάστρα) τοποθετείται σε κρύο φούρνο . Ο φούρνος μπαίνει στους 250°C για περίπου 40 λεπτά . Στη συνέχεια, η θερμοκρασία μειώνεται στους 220°C και το ψήσιμο συνεχίζεται για άλλες 2 ώρες .
Με την πάροδο του χρόνου, το κρέας ελέγχεται . Αν έχει αρχίσει να διαχωρίζεται από το κόκκαλο , τότε είναι έτοιμο . Αν όχι, το επιστρέφετε στο φούρνο. Προσθέτετε λίγο περισσότερο νερό αν χρειαστεί (αν έχει εξατμιστεί πολύ).
Μόλις είναι έτοιμο , το κρέας αφήνεται για 30 λεπτά στην κλειστή κατσαρόλα για να ξεκουραστεί και να κρυώσει ελαφρώς, ώστε να γίνει πιο ζουμερό.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας & Σοταρίσματος: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά (στους 250°C και μετά 220°C)
Χρόνος Ξεκούρασης: 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3.5 ώρες
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Λουκούμι Κρέας και Αρωματικό Ζωμό
Σοτάρισμα: Το καλό σοτάρισμα του κότσι στην αρχή είναι απαραίτητο για να «κλειδώσουν» οι χυμοί του κρέατος και να αποκτήσει πλούσια γεύση και χρώμα.
Αρωματικός Ζωμός: Μην παραλείψετε να διαλύσετε τα καμένα υπολείμματα του κρέατος από το τηγάνι με το νερό και να τα ρίξετε στη γάστρα. Αυτό είναι το μυστικό για τον πιο νόστιμο ζωμό.
Ψήσιμο: Το αργό ψήσιμο σε υψηλή θερμοκρασία στην αρχή και μετά σε χαμηλότερη είναι αυτό που κάνει το κρέας να λιώσει από τρυφερότητα. Η γάστρα κρατάει την υγρασία και το κρέας βράζει ουσιαστικά στον ατμό του, με αποτέλεσμα να μην στεγνώνει .
Ξεκούραση: Τα 30 λεπτά ξεκούρασης στην κλειστή γάστρα μετά το ψήσιμο είναι πολύ σημαντικά για να επανέλθουν οι χυμοί στο κρέας και να γίνει ακόμα πιο ζουμερό .
Εναλλακτικά: Αν δεν έχετε χωριάτικο κρασί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπύρα ή ένα λευκό ξηρό κρασί με έντονο άρωμα.
Tags:
Alt Text 1:
Alt Text 2: Το μεγάλο χοιρινό κότσι σοτάρεται σε τηγάνι για να πάρει χρώμα πριν μπει στη γάστρα.
Alt Text 3: Πατάτες, κρεμμύδια και μανιτάρια στη γάστρα, με το κότσι στη μέση, έτοιμα για ψήσιμο.
Σχετικές Συνταγές
Μοσχαρίσια Στηθοπλευρά στη Γάστρα
Χοιρινό με Πορτοκάλι και Πλιγούρι
Ολόκληρο Κοτόπουλο στη Γάστρα με Λεμόνι










