Λεμονάτο Χοιρινό Κατσαρόλας είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Το Λεμονάτο Χοιρινό Κατσαρόλας είναι ένα κλασικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας, που με τη σωστή εκτέλεση γίνεται πολύ μελωμένο και απίστευτα νόστιμο. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το κρέας και τη βάση:

  • 1 κιλό Χοιρινό κρέας (κομμένο σε μερίδες)
  • 3-4 μεγάλα Κρεμμύδια (τριμμένα)
  • 2-3 σκελίδες Σκόρδο (ολόκληρες ή ψιλοκομμένες)
  • 1/2 φλιτζάνι Κρασί (για σβήσιμο)

Για τη σάλτσα και το άρωμα:

  • 1 κουταλιά της σούπας Μουστάρδα
  • 1 Μεγάλο καρότο (κομμένο σε ροδέλες)
  • 1 Πιπεριά (π.χ. πράσινη, κομμένη)
  • 1/2 Λεμόνι (χυμός)

Μπαχαρικά και άλλα:

  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Ζεστό νερό (όσο χρειαστεί)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το κρέας (χοιρινό) σε ελαιόλαδο μέχρι να κοκκινίσει καλά από όλες τις πλευρές.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα 3 με 4 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά.

Ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα, προσθέτουμε το καρότο και την πιπεριά.

Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. Ρίχνουμε τον χυμό από το μισό λεμόνι, προσθέτουμε έξτρα αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

Αφήνουμε το Λεμονάτο Χοιρινό Κατσαρόλας να βράσει σε σιγανή φωτιά, με κλειστό καπάκι, για περίπου 1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Γίνεται πολύ μελωμένο και πολύ νόστιμο.

Σερβίρετε το Λεμονάτο Χοιρινό Κατσαρόλας με πατάτες τηγανιτές ή ότι άλλο σας αρέσει.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 90 λεπτά (1,5 ώρα)

Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 45 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: –


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει η σάλτσα ακόμα πιο μελωμένη, μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος, αφού βράσει, λίγο κορν φλάουρ διαλυμένο σε νερό ή τον χυμό του λεμονιού. Δείτε και άλλες μελωμένες σάλτσες.

Χρησιμοποιήστε χοιρινό από σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μεγάλους κύβους, για να μείνει ζουμερό. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με ζωμό κρέατος για πιο έντονη γεύση.

Αντί για πατάτες, σερβίρετε το Λεμονάτο Χοιρινό Κατσαρόλας με ρύζι πιλάφι ή πουρέ πατάτας για ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα. Δοκιμάστε το και με σπιτικό πουρέ.


 

Σχετικές Συνταγές 

Χοιρινό με Δαμάσκηνα στον Φούρνο

Αρνάκι Λεμονάτο στην Κατσαρόλα

Γιουβέτσι με Χοιρινό

Η Συνταγή είναι της Martha Martha


 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χοιρινό Κοκκινιστό με Πετιμέζι

Αυτή η συνταγή για Χοιρινό Κοκκινιστό με Πετιμέζι είναι μια εύκολη και γευστική επιλογή για ένα οικογενειακό γεύμα ή ένα κυριακάτικο τραπέζι. Το πετιμέζι προσθέτει μια γλυκιά και πικάντικη γεύση στο κρέας, που το κάνει ακόμα πιο νόστιμο.

Υλικά:

1,5 κιλό χοιρινό μπούτι σε κύβους
2 κρεμμύδια σε φετάκια
1 ντομάτα κονκασέ
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
200ml κόκκινο κρασί
80 γραμμάρια πετιμέζι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
6 γαρύφαλα
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρετε το χοιρινό κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίξτε τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, την κανέλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο και τα γαρύφαλα.
Ανακατέψτε καλά και μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά.
Σβήστε με το κόκκινο κρασί και προσθέστε την ντομάτα κονκασέ και το πετιμέζι.
Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.
Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Προσθέστε νερό αν χρειαστεί, για να διατηρήσετε μια πηχτή σάλτσα.
Σερβίρετε το χοιρινό κοκκινιστό με πετιμέζι ζεστό, με ρύζι, πουρέ ή ό,τι άλλο συνοδευτικό σας αρέσει.

Η Συνταγή είναι της κας Ada Skartsila