Το Λεμονάτο Χοιρινό Κατσαρόλας είναι ένα διαχρονικό φαγητό που αγαπούν όλοι. Με αυτή τη συνταγή, το κρέας από χοιρινό λαιμό γίνεται απίστευτα μαλακό και ζουμερό, καθώς σιγοβράζει με καρότα και μανιτάρια, απορροφώντας τα αρώματα των μπαχαρικών. Το μυστικό κρύβεται στο σωστό σβήσιμο και τη σιγανή φωτιά. Δοκιμάστε αυτό το υπέροχο Λεμονάτο Χοιρινό Κατσαρόλας και εντυπωσιάστε την οικογένειά σας!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό κρέας χοιρινό από λαιμό, κομμένο σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες (ή κύβους)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (ή 1/2 κγ σκόνη σκόρδου)
  • 1 κουτί κονσέρβα μανιτάρια (περίπου 230 γρ. στραγγισμένο βάρος), στραγγισμένα
  • Χυμός από 2 λεμόνια (περίπου 100 ml) και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί (για το σβήσιμο)
  • 2 κσ κορν φλάουρ (για την πύκνωση)
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • 4 μπαχαρικά (τριμμένα), 2 δαφνόφυλλα
  • Ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
  • 1 κσ Βούτυρο (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)

Εκτέλεση Συνταγής

Πώς το κάνουμε:

Σοτάρισμα Κρέατος: Βάζουμε σκετο το κρέας στην κατσαρόλα (χωρίς λάδι) σε δυνατή φωτιά. Μόλις το κρέας βγάλει τα υγρά του και αυτά εξατμιστούν πλήρως, το σβήνουμε με λίγο ξύδι. Αποσύρουμε το κρέας σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

Σοτάρισμα Λαχανικών: Στο ίδιο σκεύος, προσθέτουμε 2-3 κσ ελαιόλαδο (και προαιρετικά το βούτυρο). Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, χωρίς να καούν.

Ολοκλήρωση Σοταρίσματος: Προσθέτουμε τα κομμένα καρότα και τα στραγγισμένα μανιτάρια (από κονσέρβα) και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά .

Σβήσιμο και Βράσιμο: Ρίχνουμε το λευκό κρασί στην κατσαρόλα και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί για 1 λεπτό . Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ρίγανη, τα δαφνόφυλλα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε αρκετό ζεστό νερό για να καλύψει όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1.5 με 2 ώρες ή μέχρι το Λεμονάτο Χοιρινό Κατσαρόλας να μαλακώσει τόσο που να λιώνει.

Πύκνωση Σάλτσας: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το χυμό από 2 λεμόνια, μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να μην έχει σβόλους. Λίγο πριν το τέλος του βρασμού, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα.

Προσθέτουμε το μείγμα κορν φλάουρ-χυμού λεμονιού στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά , μέχρι η σάλτσα να πήξει και να γίνει λεία και βελούδινη. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι/πιπέρι και τον λεμονένιο τόνο αν χρειάζεται. Σερβίρουμε ζεστό.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Ενεργής Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 90 – 120 λεπτά (1,5 – 2 ώρες)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Λίγα μυστικά ακόμα

Καλύτερη Κοπή: Χρησιμοποιήστε χοιρινό λαιμό (γνωστό και ως σβέρκος) ή μπούτι , καθώς έχουν αρκετό λίπος και γίνονται πιο μαλακά με το σιγανό μαγείρεμα, εξασφαλίζοντας ένα πλούσιο Λεμονάτο Χοιρινό Κατσαρόλας .

Τσιγάρισμα κρέατος: Το αρχικό τσιγάρισμα χωρίς λάδι βοηθά το κρέας να αποβάλλει τα περιττά υγρά του και να πάρει ωραίο χρώμα όταν προστεθεί το ελαιόλαδο. Αυτό «κλειδώνει» τη γεύση.

Σβήσιμο με Ξύδι: Το σβήσιμο με λίγο ξύδι (αντί για κρασί στην αρχή) προσθέτει μια διακριτική οξύτητα που μαλακώνει τις ίνες του κρέατος και ενισχύει τη γεύση του.

Συνοδευτικά: Σερβίρετε το Λεμονάτο Χοιρινό Κατσαρόλας με αρωματικό ρύζι πιλάφι, πατάτες τηγανιτές ή βουτυρένιο πουρέ πατάτας.


 

 

Σχετικές Συνταγές 

Μοσχάρι Λεμονάτο Κατσαρόλας

Χοιρινό με Δαμάσκηνα στην Κατσαρόλα

Κοτόπουλο Λεμονάτο Φούρνου με Ρίγανη


 

 Εκτέλεση φωτό από κ,Κατερινα Μαδίκα συνταγή από κ. Gogo Samiou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ