Ρολάκια Μελιτζάνας σε σάλτσα ντομάτας

Χρειάζεστε λοιπόν:

Για τα κεφτεδάκια:
500 g ποιοτικού μοσχαρίσιου κιμά
1 αυγό
1-2 γεμάτες κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
1-2 κ.σ. γιαούρτι
1 μικρό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
Σκόρδο 1-2 σκελίδες
Μαϊντανός
Αλάτι, πιπέρι, κύμινο

4 μελιτζάνες από τις πιο μακριές. Μάλιστα, οι μελιτζάνες μπορεί να είναι περισσότερες ή λιγότερες, ανάλογα με το μέγεθος

Για τη σάλτσα ντομάτας:
Περίπου 500 – 600 ml. σάλτσα ντομάτας / τριμμένη ντομάτα /
1 κουτ ζάχαρη
μια πρέζα κανέλα
Κρεμμύδια, σκόρδο
ξερή ρίγανη
Φύλλα βασιλικού
πιπεριτσες
Φέτες ντομάτας ή ντοματίνια – ανάλογα με τον αριθμό των μερίδων

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αυγό, το γιαούρτι, τη φρυγανιά και τα ξερά μπαχαρικά. Τα προσθέτουμε στον κιμά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό.
Ζυμώνουμε πολύ καλά και φυλάμε το μπολ στο ψυγείο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Στο μεταξύ, κόβουμε τη μελιτζάνα σε λωρίδες, αλατίζουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν.

Για τη σάλτσα ντομάτας:

Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες. Σε σειρά προσθέτουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και μετά από λίγα λεπτά σβήνουμε. Η σάλτσα δεν πρέπει να πήξει πολύ, γιατί θα ψηθεί στο φούρνο.
Πλένουμε τις λωρίδες μελιτζάνας, τις στεγνώνουμε και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς σε ένα τηγάνι.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε με ένα καπάκι για να γίνουν γρήγορα και να μην στεγνώσουν.

Από τον κιμά σχηματίζουμε κεφτεδάκια / 10 κομμάτια /, που ψήνουμε πολύ ελαφρά στο ίδιο ταψί. Τυλίξτε κάθε κεφτεδάκι στις λωρίδες μελιτζάνας. Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό: είτε βάζουμε δύο μελιτζάνες σταυρωτά, ένα κεφτεδάκι στη μέση και σχηματίζουμε ένα δέμα, είτε βάζουμε ένα κεφτεδάκι σε μια μελιτζάνα και το τυλίγουμε σαν ρολό.
Αραδιάζουμε σε ταψί που έχουμε ρίξει τη σάλτσα ντομάτας. Πάνω από κάθε ρολάκι βάζετε ένα κομμάτι πιπεριτσα και μια φέτα ντομάτα, στερεώνετε με μια οδοντογλυφίδα. Πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού και μερικές δόσεις ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.

Στην αρχική συνταγή, η σάλτσα γίνεται από σάλτσα ντομάτας ή πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε νερό και στερείται ρίγανης, αλλά τη λατρεύω σε συνδυασμό με ντομάτα.
* Μην χρησιμοποιείτε χοιρινό κιμά ή μείγμα, θα αλλάξει τη γεύση του φαγητού. Αποφάσισα μάλιστα να το κάνω
την επόμενη φορά με αρνί ή με αιχμηρό κιμά.
* Όποτε δοκιμάζω κιμά, χρησιμοποιώ αυτό το «κόλπο» με ξεχωριστή ανάμειξη αυγού, γιαουρτιού, τριμμένης
φρυγανιάς και μπαχαρικών. Με τον πολτό που προκύπτει, τα μπαχαρικά κατανέμονται ομοιόμορφα στον κιμά.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚουλούρια βουτηγμένα σε μελάσα σταφυλιού
Επόμενο άρθροMια συνταγή για το πιο απαλό και νόστιμο κέικ μέχρι τώρα