Λιγκουίνι με λευκή σάλτσα και γαρίδες με λαχανικά

Έφτιαξα μια σάλτσα κρέμας με πέστο και παρμεζάνα με γαρίδες jumbo σοταρισμένες σε κρεμμύδια και σέλινο, και λευκό κρασί και χυμό λεμονιού και τα εβαλα πάνω από λιγκουίνι.

Υλικά

500γρ λιγκουίνι

για τα λαχανικά

1/2 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο
1 κουταλιά της σούπας πάστα σκόρδου,
τριμμένο μαύρο πιπέρι

400-500 γρ γαρίδες
ελαιόλαδο,
σκόνη σκόρδου,
σκόνη κρεμμυδιού,
καπνιστή πάπρικα.

1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί

για την σάλτσα
170 gr πεστο αγκιναρας
3 κουπες σπανακι ψιλοκομμένο
2,5 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος ελαφριά,
1 φλιτζάνι γάλα,
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
1/4 φλιτζάνι ρίγανη αποξηραμένη,
βασιλικός,
1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι τριμμένο
1/2 φλιτζάνι τυρί παρμιζάνα.

Εκτέλεση

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε 1-2 λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας, ώστε να γίνουν al dente.
Τέλος τα καιμε με ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένη ρίγανη και βασιλικό

Για τα λαχανικά
Σοτάρουμε κρεμμύδι σέλινο 1 κουταλιά της σούπας πάστα σκόρδου, με φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
Οι γαρίδες ξεφλουδίζονται και καθαρίζονται και καρυκεύονται με ελαιόλαδο, σκόνη σκόρδου, σκόνη κρεμμυδιού, καπνιστή πάπρικα.
Αφαιρέστε τα λαχανικά απο το τηγάνι, προσθέστε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και μαγειρέψτε ελαφρά τις γαρίδες. Περίπου 4 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίξτε κρασί, ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστεί, μετά προσθέστε τα λαχανικά ξανά και ανακατέψτε. Κλείστε το μάτι της κουζίνας . Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για την λευκή σάλτσα

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε πέστο αγκινάρας*, σπανακι, κρέμα γάλακτος, γάλα, ελαιόλαδο, ρίγανη αποξηραμένη, βασιλικός, μαύρο πιπέρι τριμμένο και 1/2 φλιτζάνι φρέσκια
τριμμένη παρμιζάνα. Ζεσταίνουμε μέχρι να πήξει σε χαμηλή φωτιά. Εάν χρειάζεται να το πήξετε, χρησιμοποιήστε 1/4 φλιτζάνι νερό των ζυμαρικων τη φορά.

Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με την σάλτσα και απο πάνω τις γαρίδες με τα λαχανικά

*για το πεστο αγκιναρας όλα μαζι σε ένα μπλεντερ
340 γρ καρδιές αγκινάρας ετοιμες σε βάζο,
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,
3/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό (φρέσκο),
(1) μεγάλο λεμόνι χυμό και ξύσμα,
1 1/2 φλιτζάνι παρμεζανα,
1/2 φλιτζάνι καβουρδισμένο κουκουνάρι,
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι,
1/4 κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς,
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο.

Paul LaFerriere

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο Μαρινάτο
Επόμενο άρθροΣτρούντελ Μήλου