Το Λουκούμι Ραχάτ το έφτιαχνε ο Πατέρας μου στο Ζαχαροπλαστείο του το 70 από εκεί τα έμαθα είναι μια κλασική και αρωματική συνταγή ραχάτ λουκούμι, που μας ταξιδεύει στις γεύσεις της Ανατολής. Καθώς η βάση του με σιρόπι ζάχαρης και κορν φλάουρ δημιουργεί την τυπική μαλακή υφή, αποτελεί ένα αγαπημένο κέρασμα. Επειδή η προσθήκη σιροπιού κερασιού/βατόμουρου και ροδόνερου του δίνει ένα πλούσιο άρωμα και γεύση, είναι ένα γλυκάκι που θα λατρέψετε. Επομένως, αν θέλετε να φτιάξετε ένα μοναδικό και ευωδιαστό γλυκό για τον καφέ σας, γιατί να μην το δοκιμάσετε;

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Λουκούμι Ραχάτ

Λουκούμι Ραχάτ

Φτιάξτε σπιτικό Λουκούμι Ραχάτ! Αρωματισμένο με ροδόνερο και σιρόπι κεράσι, είναι μαλακό, νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή. Ιδανικό για τον καφέ ή το τσάι.

Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 50 minutes

Ingredients

Για τη Βάση:

  • 4 φλιτζάνια - Νερό
  • 4 φλιτζάνια - Ζάχαρη
  • 3 κ.σ. - Κορν Φλάουρ (άμυλο)

Για Άρωμα & Γεύση:

  • 2 κ.σ. - Σιρόπι κερασιού ή βατόμουρου
  • 1-2 σταγόνες - Ροδέλαιο (ή ροδόνερο)

Για το Τελείωμα:

  • 20 γρ. - Βούτυρο ή μαργαρίνη (για το άλειμμα του ταψιού)
  • 1/2 φλιτζάνι - Ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)

Instructions

1. Προετοιμασία Διαλυμάτων:

Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1 φλιτζάνι κρύο νερό και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε την ζάχαρη με τα 3 φλιτζάνια νερό που περίσσεψαν.

2. Σιρόπι & Πήξη:

Φέρνουμε το σιρόπι της ζάχαρης σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράσει, αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς, το διάλυμα του κορν φλάουρ.

Συνεχίζουμε το βράσιμο και το ανακάτεμα μέχρι η μάζα να πυκνώσει πολύ και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

3. Άρωμα & Σταθεροποίηση:

Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το σιρόπι κερασιού/βατόμουρου και το ροδέλαιο (ή ροδόνερο). Ανακατεύουμε καλά.

4. Ψύξη:

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί ή δίσκο που έχουμε αλείψει με βούτυρο (ή μαργαρίνη).

Διαμορφώνουμε τη μάζα σε ένα ορθογώνιο πλάκα πάχους 2-3 εκ.

Αφήνουμε το λουκούμι σε δροσερό μέρος (όχι απαραίτητα ψυγείο, αλλά δροσερό) για 3-4 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως.

5. Κόψιμο & Πασπάλισμα:

Όταν το λουκούμι σταθεροποιηθεί, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Πασπαλίζουμε τα κομμάτια με ζάχαρη άχνη και τα αποθηκεύουμε σε βάζο ή τα σερβίρουμε αμέσως με τσάι.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για το Λουκούμι Ραχάτ

Κορν Φλάουρ: Το σωστό μαγείρεμα του μείγματος κορν φλάουρ/ζάχαρης είναι κρίσιμο. Πρέπει να βράζει αρκετά, ώστε η μάζα να πυκνώσει και να αλλάξει ελαφρώς χρώμα, αποκτώντας τη χαρακτηριστική ελαστική υφή του λουκουμιού.

Ροδόνερο/Ροδέλαιο: Το ροδέλαιο είναι πολύ συμπυκνωμένο και αρκούν 1-2 σταγόνες. Αν χρησιμοποιήσετε ροδόνερο, αυξήστε την ποσότητα σε 1/2 έως 1 κ.γ. για να επιτύχετε το επιθυμητό άρωμα ρόδου.

Προσθήκες: Για να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακό, μπορείτε να προσθέσετε στη μάζα, λίγο πριν το βγάλετε από τη φωτιά, ψιλοκομμένα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης.