Τα Μακαρόνια Φούρνου είναι μια τέλεια εναλλακτική στις κλασικές μακαρονάδες και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο γεύμα ιδανικό τόσο για ένα καθημερινό τραπέζι όσο και σε ένα πιο επίσημο . Με ριγκατόνι , πλούσια γέμιση και κρεμώδη επικάλυψη από γάλα και αυγά, είναι ένα πιάτο που θα λατρέψουν όλοι!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά
Για τη Βάση:
- 1 πακέτο (500 γρ.) – Μακαρόνια ριγκατόνι (ή άλλα κοντά ζυμαρικά)
- 70 γρ. – Λάδι (π.χ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο)
- 1 κούπα (180 γρ.) – Ζάχαρη (για τα μακαρόνια)
- 370 γρ. – Τυρί (όχι πολύ αλμυρό, θρυμματισμένο, π.χ. ανθότυρο, μυζήθρα)
Για την Επικάλυψη:
- 1 λίτρο – Φρέσκο γάλα (πλήρες)
- 5-6 – Αυγά
- 5 κ.σ. – Ζάχαρη (για τα αυγά, κουταλιές σούπας)
- 75-80 γρ. – Βούτυρο (κομμένο σε κομμάτια)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Ζυμαρικών & Ταψιού:
1. Λάδωμα Ταψιού: Αλείφουμε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός κατάλληλου ταψιού (π.χ. 30 x 40 εκ.) με το ¼ του λαδιού (περίπου 17-18 γρ.).
2. Βράσιμο: Βράζουμε τα μακαρόνια σε βραστό νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει περίπου 17-18 γρ. από το υπόλοιπο λάδι . Το βράσιμο των μακαρονιών συνεχίζεται για περίπου 8-9 λεπτά (ώστε να είναι al dente, καθώς θα ψηθούν ξανά).
3. Στράγγισμα: Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό και στραγγίζουμε. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
4. Τελική Επίστρωση: Για να μην κολλήσουν τα μακαρόνια μεταξύ τους, ρίχνουμε αμέσως το υπόλοιπο λάδι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Β. Συναρμολόγηση:
1. Γέμιση: Προσθέστε τη ζάχαρη και το τυρί θρυμματισμένο με ένα πιρούνι στα μακαρόνια. Ανακατεύουμε καλά.
2. Ταψί: Απλώνουμε και λειαίνουμε τα μακαρόνια στο ταψί που έχουμε ήδη λαδώσει.
Γ. Επικάλυψη & Ψήσιμο:
1. Επικάλυψη: Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Χτυπάμε τα αυγά με τις 5 κ.σ. ζάχαρη . Προσθέτουμε το φρέσκο γάλα και ανακατεύουμε καλά.
2. Ρίξιμο: Το μείγμα που προκύπτει περιχύνεται ομοιόμορφα πάνω από τα μακαρόνια στο ταψί.
3. Βούτυρο: Το βούτυρο μοιράζεται σε κομμάτια στην επιφάνεια των μακαρονιών.
4. Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170˚C για περίπου 40-45 λεπτά , ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να πήξει η κρέμα.
5. Σερβίρισμα: Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν κόψουμε και σερβίρουμε.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40 – 45 λεπτά (στους 170°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 5 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλεια Δομή και Πλούσια Γεύση
Τυρί: Η επιλογή τυριού που δεν είναι πολύ αλμυρό είναι σημαντική, ώστε να ισορροπήσει με τη ζάχαρη και να δώσει ένα γλυκόπικαντο αποτέλεσμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθότυρο, μυζήθρα ή ένα μείγμα.
Ψήσιμο: Το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία (170˚C) είναι κρίσιμο, ώστε η κρεμώδης επικάλυψη να πήξει ομοιόμορφα και να μην “κόψει” το γάλα ή τα αυγά.
Λάδι: Η χρήση του λαδιού στο νερό του βρασμού και στη συνέχεια στα μακαρόνια είναι το μυστικό για να μην κολλήσουν καθόλου τα ζυμαρικά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τα Μακαρόνια Φούρνου .
Παραλλαγή: Αν θέλετε μια πιο αλμυρή εκδοχή , μειώστε τη ζάχαρη ή αφαιρέστε την τελείως, αντικαθιστώντας το τυρί με φέτα ή κεφαλοτύρι .
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Η Συνταγή είναι της Marta Boqdgiqan
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μακαρόνια Φούρνου με Φέτα
Υλικά
1/2 συσκευασία οποιουδήποτε είδους ζυμαρικών,
3 αυγά,
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
3 ποτήρια γάλα,
250 γραμμάρια θρυμματισμένη φέτα,
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο,
1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό,
200 γραμμάρια τριμμένο τσένταρ,
Αλάτι πιπέρι.
Προετοιμασια
Βράστε τα ζυμαρικά συμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου,
Λιώνετε το βούτυρο και ζεστό,
Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπήστε ελαφρά τα αυγά, το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να μην παραμείνουν κομμάτια,
Στραγγίστε τα ζυμαρικά και ρίξτε σε ένα δίσκο ψησίματος 21 * 21 cm που λιπαίνετε το κάτω μέρος και τιςπλευρές.
Προσθέστε το θρυμματισμένο τυρί φέτα και το μαϊντανό και ανακατέψτε,
Ρίχνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
Καλύψτε το με τριμμένο τυρί τσένταρ και τοποθετήστε το στο φούρνο προ θερμασμένο στους 190 βαθμούς,
Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν.
Subscribe to recipe’s youtube channel here












