Μανιταρόπιτα με μπεσαμελ

Υλικά

500 γρ. μανιτάρια
1 μέτρια πράσινη πιπεριά
1 μέτρια κόκκινη πιπεριά
7 φέτες γαλοπούλα καπνιστή
350 γρ.γραβιέρα
50 γρ.μαργαρίνη

Μπεσαμέλ
30 γραμμάρια βούτυρο
3 κουταλιές αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
1 αυγό
αλάτι πιπέρι

Για το φύλλο

500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
μισό ποτηράκι του κρασιού λάδι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φετάκια. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αρχικά ρίχνουμε τις πιπεριές, τις ανακατεύουμε να μαραθούν λίγο και στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια.Τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να πιουν τα υγρά τους περίπου 10 με 15 λεπτά.Προσθέτουμε 50 γραμμάρια μαργαρίνη ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε λίγο ακόμα.
Τα αφαιρούμε από το τηγάνι.

Στο ίδιο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και βάζουμε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη σπάτουλα να ψηθεί το αλεύρι περίπου 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το αλάτι το πιπέρι και το αυγό. Ανακατεύομαι μέχρι να έχουμε μία λεία μπεσαμέλ και βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτουμε τις πιπεριές τα μανιτάρια και ανακατεύουμε καλά. Φτιάχνουμε η ζύμη για το φύλλο.
Βάζουμε σε μία μεγάλη κούπα το αλεύρι, το αλάτι, το νερό χλιαρό, το ξύδι και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου.Την χωρίζουμε σε δύο μέρη .
Ανοίγουμε το ένα μέρος στο μέγεθος του ταψιού που θα τοποθετήσουμε τη μανιταρόπιτα μας. Λαδώνουμε το ταψί βάζουμε το ένα φύλλο ρίχνουμε τη γέμιση απλώνουμε να πάει παντού και ρίχνουμε το τυρί. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο που έχουμε ανοίξει. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ψεκάζουμε με λίγο νερό και χαράζουμε την μανιταρόπιτα μας σε κομμάτια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 50-55 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Μπορούμε φυσικά αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και φύλλο κρούστας (1 πακέτο) ή σφολιάτα.

Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροAυγά ποσέ με κόκκινη σάλτσα
Επόμενο άρθροΔαμάσκηνα, κρέμα γάλακτος και καρύδια – το τέλειο επιδόρπιο