Μαραθόπιτες

Υλικά

για την ζύμη…….
235 ml νερό χλιαρό,
1 φλιτζανάκι του καφέ γεμάτο ελαιόλαδο,
1 μικρό σφηνάκι τσικουδιά,
1-2 κ. σ χυμό λεμονιού
1 κ.. γλυκού αλάτι ,
αλεύρι όσο πάρει ώστε να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη….( Εγώ χρησιμοποίησα .σκληρό αλεύρι ΜΥΛΟΙ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ )…..
για την γέμιση:…….
Το βασικό υλικό είναι ο μαραθος……..
Επειδή όμως η γεύση του είναι πολύ έντονη και ίσως είναι και κάπως βαρύς θα τον αναμείξουμε και με κάποιο άλλο χορταρικό ουδέτερης γεύσης όπως είναι το σπανάκι ή τα λαπατα ή τα σέσκουλα

1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα (ο μάραθος να είναι φρέσκος),
300 γραμμάρια σπανάκι,
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένα ,
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα.,
ελαιόλαδο λίγο αλάτι…………………

Εκτέλεση….

για την ζυμη
Σε μία λεκάνη τοποθετούμε το νερό χλιαρό , το ελαιόλαδο και την τσικουδιά. με το αλάτι και ανακατεύουμε λίγο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε σιγά- σιγά το αλεύρι και πλάθουμε καλά μέχρι να γίνει ένα αφράτο ζυμάρι…..
Το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μια ώρα…..

τα υλικα της γέμισης
Πλένουμε το μάραθο και το βάζουμε πάνω σε μια πετσέτα να απορροφήσει το νερό…… .
Αφαιρούμε τα φυλλαράκια του και τα ψιλοκόβουμε…….
Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη…… Πλένουμε το σπανάκι και το ψιλοκόβουμε…. .
Καθαρίζουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια τα πλένουμε και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες…..
Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ βάζουμε το ψιλοκομμένο σπανάκι και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια….. Προσθέτουμε και το ξερό κρεμμύδι……
Ρίχνουμε 1 γεμάτο κ. γ χοντρό αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια μας τα χόρτα να βγάλουν τα υγρά τους…
Αν διαπιστώσουμε ότι έχουν και άλλα υγρά πασπαλίζουμε τα χόρτα με 1 κ. σ αλεύρι και ανακατεύουμε. (με αυτό τον τρόπο θα απορροφηθούν τα υγρά. ….

Προσθέτουμε το μάραθο …..
Ρίχνουμε 2-3 κ. σ ελαιόλαδο ……
Ανακατεύουμε……… Η γέμιση είναι έτοιμη………
Τώρα έχοντας τη ζύμη μας και την γέμιση έτοιμη μπορούμε να φτιάξουμε μαραθόπιτες…
Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και ανοίγουμε με την βοηθεια του πλάστη λεπτό φύλλο …
Οι πίτες πρέπει να είναι πολύ λεπτές…..
Με την βοήθεια ενός πιάτου του φρούτου κόβουμε κομμάτια σε σχήμα στρογγυλού δίσκου….
Απλώνουμε μια ικανοποιητική ποσότητα από τη γέμιση σε έναν δίσκο και την κλείνουμε με ένα άλλο κομμάτι δίσκου..


Πατάμε με το χέρι μας να κολλήσουν οι δυο δίσκοι στις άκρες ώστε και να μην ανοίξει η πίτα κατά το τηγάνισμα….


Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο να φτιάχνουμε πίτες…
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Ίσα να περάσουμε με ελαιόλαδο τη βάση του τηγανιού….αφήνουμε να κάψει και τηγανίζουμε τις πίτες μας..


Μπορούμε να φτιάξουμε μικρές και μεγάλες πίτες….
Γυρίζουμε με τη βοήθεια μιας επίπεδης κουτάλας (κεψές) να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές, και όταν πάρουν ρόδινο χρώμα….
Τις αφαιρούμε από το τηγάνι και τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να φύγει το ελαιόλαδο.που περισσεύει…

Σερβιρουμε ζεστές

Η Συνταγή είναι απο το Μαγειρεύοντας με την marianna

και η εκτέλεση Kalli Greatheart

Προηγούμενο άρθροΑφράτα μπιφτέκια γαλοπούλας.
Επόμενο άρθροΚέικ με βραστό σιτάρι αμυγδαλωτό μπισκότο και μαύρη σοκολάτα.