Θα φτιάξουμε Μελιτζάνες Παπουτσάκια, ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας που πάντα μας φέρνει στο μυαλό τα κυριακάτικα τραπέζια. Αν και φαντάζει δύσκολη συνταγή, μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι είναι πολύ πιο απλή από ό,τι νομίζεις. Είναι ένα φαγητό που συνδυάζει τη γλύκα της μελιτζάνας, τη νοστιμιά του κιμά και την απαλότητα της μπεσαμέλ.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μελιτζάνες Παπουτσάκια
Φτιάξε τις πιο ζουμερές και νόστιμες Μελιτζάνες Παπουτσάκια! Ακολουθώντας μια πανεύκολη συνταγή, θα δημιουργήσεις ένα κλασικό ελληνικό φαγητό που συνδυάζει τον κιμά με την μπεσαμέλ, ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι.
Ingredients
- Για 4-6 άτομα, θα χρειαστείς:
Για τις μελιτζάνες και τον κιμά:
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 250 γρ. (1/4 κιλό) μοσχαρίσιο κιμά
- 3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
- 10 φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 ποτήρι φρέσκια ντομάτα, ψιλοκομμένη ή τριμμένη
- ½ κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι - Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ:
- ½ λίτρο γάλα
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 3 κ.σ. κορν φλάουρ
- ½ κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 50 γρ. τυρί γκούντα, χοντρό τριμμένο
Instructions
Προετοιμασία της μελιτζάνας
Αρχικά, παίρνω τις μελιτζάνες, τις πλένω καλά και τις καθαρίζω. Μετά, τις κόβω στη μέση και τις ανοίγω, αφήνοντας ένα «καπάκι» πάνω τους. Αφαιρώ την ψίχα τους, την οποία δεν πετάω, και τις τοποθετώ σε ένα ταψάκι. Τις ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνω στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Ετοιμασία του κιμά
Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι, ζεσταίνω λίγο λάδι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου και τον κιμά. Μόλις ο κιμάς πάρει χρώμα, προσθέτω την ψιλοκομμένη ψίχα από τις μελιτζάνες, τη φρέσκια ντομάτα, λίγη κανέλα, μαϊντανό, δυόσμο, μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνω το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Παρασκευή της μπεσαμέλ
Για την μπεσαμέλ, βάζω το γάλα να ζεσταθεί σε μία κατσαρόλα. Προσθέτω απευθείας το κορν φλάουρ, το βούτυρο, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύω συνεχώς με ένα σύρμα για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος, προσθέτω το τριμμένο τυρί γκούντα και ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Γέμισμα και ψήσιμο
Μόλις μαλακώσουν οι μελιτζάνες, τις γεμίζω μέχρι τη μέση με τον κιμά. Με ένα κορνέ ή ένα κουτάλι, γεμίζω από πάνω με την μπεσαμέλ και πασπαλίζω με λίγη κανέλα. Αν μου περισσέψει κιμάς, τον ρίχνω δίπλα στις μελιτζάνες στο ταψί. Ψήνω στον φούρνο μέχρι να ξεροψηθούν και να κάνουν μια ωραία, χρυσαφένια κρούστα από πάνω. Το φαγητό μου είναι έτοιμο!
H Συνταγή είναι της κας Καίτη Νίνου-Χατζηζαχαρία
Χρήσιμα Tips για τη Συνταγή
- Μην πετάξεις την ψίχα: Η ψίχα της μελιτζάνας προσθέτει υγρασία και γεύση στον κιμά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να την προσθέσεις.
- Μπεσαμέλ χωρίς κόπο: Για να μην σου σβολιάσει η μπεσαμέλ, χρησιμοποίησε ένα σύρμα και ανακάτευε συνεχώς μέχρι να πήξει.
- Αξιοποίηση του κιμά: Αν σου περισσέψει κιμάς, μπορείς να τον ρίξεις στο ταψί δίπλα από τις μελιτζάνες για να ψηθεί μαζί.