Μελιτζανοκεφτέδες με μακαρόνια και σάλτσα μαρινάρα

Δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα καλό μπολ Μελιτζανοκεφτέδες με μακαρόνια και σάλτσα μαρινάρα, και με αυτή τη συνταγή μπορούμε να το έχουμε. Φτιαγμένοι σωστά, αυτοί οι κεφτέδες έχουν υφή παρόμοια με τον πραγματικό μοσχαρίσιο κιμά 
Πρόσθεσα και καπνιστή πάπρικα, η οποία έχει καπνιστή γεύση που θυμίζει μοσχαρίσιο κρέας.
Και σε όλους εσάς τους χορτοφάγους εκεί έξω… είστε ευπρόσδεκτοι.

Υλικά

1 μελιτζάνα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
5 μανιτάρια κομμένα σε κύβους
1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
5 κουταλιές της σούπας φρυγανια
1 ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
¼ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
½ κουταλάκι του γλυκού μαϊντανός
¼ κουταλάκι του γλυκού βασιλικός
Πρέζα καπνιστή πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
Λάδι, για τηγάνισμα
Σάλτσα μαριναρα
Σπαγγέτι
Τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Κόβουμε τη μελιτζάνα στη μέση και τη ψήνουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να απανθρακωθεί το εξωτερικο και να βγει εύκολα το εσωτερικό.
Ρίξτε τη σάρκα της μελιτζάνας σε ένα ξύλο κοπής και ψιλοκόψτε την. Μεταφέρετε σε ένα μπολ ανάμειξης.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Μαγειρέψτε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με την ψιλοκομμένη μελιτζάνα.
Προσθέστε φρυγανια και μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μπαλάκια. Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτι.

Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά. (Μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο και όλη τη νύχτα—απλώς κρατήστε το σε ένα σφραγισμένο
δοχείο.)
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι. Θέλετε να τα τηγανίσετε ρηχά, οπότε το λάδι πρέπει να γεμίσει το τηγάνι περίπου ⅓ προς τα πάνω.
Βγάζουμε τα κεφτεδάκια από το ψυγείο και τα τηγανίσουμε (εγώ τα εψησα) για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Σερβίρετε μακαρόνια και ρίξτε τη σάλτσα μαρινάρα από πάνω. Τρίβουμε από πάνω τη φρέσκια παρμεζάνα.

Για την σάλτσα μαρινάρα

Υλικά:

¼ κούπας εξτρά παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
500 γρ. ντοματοχυμό πασάτα
1 κ.γ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
1/2 κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
Περίπου 1/2 κούπα φύλλα φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σσοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσεί και να γίνει διάφανο, για περίπου 5 λεπτά.
Ρίχνουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας (ή φρέσκιες ντομάτες το καλοκαίρι), χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον φρέσκο βασιλικό ή τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε τη σάλτα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να δέσει, για περίπου 30 λεπτά.
Σερβίρουμε τη σάλτσα σε ζυμαρικά, πάνω σε πίτσα, με κεφτεδάκια κλπ.

Photo:Nina Kerwick Mercantini

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μελιτζανοκεφτεδες της μαμάς

Μελιτζανοκεφτεδες της μαμας

Συστατικά:

2 μέτριες μελιτζάνες (περίπου 700 γραμμάρια)
300 γρ μπαγιάτικο σπιτικό ψωμί
1 αυγό
βασιλικό για γεύση
Αλάτι για γεύση.
μαύρο πιπέρι για γεύση
1 σκελίδα σκόρδο
30 γρ τριμμένη παρμεζάνα
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Μέθοδος:

Για να ετοιμάσετε τους μελιτζανοκεφτέδες, ξεκινήστε μουλιάζοντας το ψωμί για περίπου μία ώρα σε άφθονο νερό και γυρίζοντάς το κατά
διαστήματα. Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε μια κατσαρόλα γεμάτη νερό στο μάτι της κουζίνας, προσθέστε αλάτι και αφήστε τη να πάρει μια βράση. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε και τις κόβουμε σε όχι πολύ μικρά κυβάκια.
Μόλις πάρει βράση το νερό, προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά.

Στη συνέχεια στραγγίστε τις μελιτζάνες σας και αφήστε τις να κρυώσουν. Στύψτε το ψωμί, αφαιρώντας το εξωτερικό μέρος της κρούστας και
παίρνοντας μόνο την ψίχα. το τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις μελιτζάνες.
προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον βασιλικό ψιλοκομμένο στο χέρι, το μαύρο πιπέρι, την παρμεζάνα, το αυγό και την τριμμένη σκελίδα σκόρδο. Ανακατέψτε τα πάντα, ζυμώνοντας με τα χέρια σας. Θα πάρετε ένα μάλλον απαλό μείγμα, γι’ αυτό προτείνω να ετοιμάσετε τα κεφτεδάκια και να τα τηγανίσετε απευθείας. Σε αυτό το σημείο τηγανίζετε τα κεφτεδάκια σας σε μπόλικο λάδι (ελαιόλαδο + σπορέλαιο), πολύ ζεστό.
Τηγανιζουμε τους μελιτζανοκεφτέδες για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.

Προηγούμενο άρθροΤο πιο ελαφρύ και γρήγορο γλυκό ψυγείου
Επόμενο άρθροΚοτόπιτα με φύλλο κρούστας μετατρεπόμενο σε χειροποίητο