Τα μελομακάρονα είναι το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα που δεν λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι κατά τη διάρκεια των γιορτών. Φτιάχνω αυτή τη συνταγή κάθε χρόνο και τα αποτελέσματα είναι πάντα εντυπωσιακά, με μελομακάρονα μυρωδάτα, αφράτα και γεμάτα γεύση. Η συγκεκριμένη δόση μου βγάζει εκατό κομμάτια περίπου, με κάθε μελομακάρονο να ζυγίζει τριάντα γραμμάρια άψητο. Επιπλέον, τα πρώτα που έφτιαξα εξαφανίστηκαν αμέσως, οπότε ξέρω ότι θα σας ενθουσιάσουν!


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Μελομακάρονα

Τέλεια Μελομακάρονα

Εδώ είναι η τέλεια συνταγή για μελομακάρονα που βγάζει περίπου 100 κομμάτια! Με σιμιγδάλι για τέλεια υφή και όλα τα υπέροχα χριστουγεννιάτικα αρώματα, αυτά τα μελομακάρονα είναι ζουμερά, μελωμένα και γίνονται ανάρπαστα. Ακολουθήστε με στα απλά βήματα για να φτιάξετε τα δικά σας παραδοσιακά μελομακάρονα!

Prep Time 25 minutes
Cook Time 20 minutes
Additional Time 15 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients

Για τη Ζύμη:

  • 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 γρ. σιμιγδάλι (ψιλό)
  • 350 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 380 γρ. ηλιέλαιο
  • 500 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 30 γρ. σόδα (φαγητού)
  • 130 γρ. μέλι
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο τριμμένο

Για το Σιρόπι:

  • Ενάμιση κιλό ζάχαρη
  • 6 ποτήρια νερό
  • 100 γρ. μέλι

Instructions

Ξεκινάω με το να ρίχνω τη σόδα σε λίγο χυμό πορτοκαλιού για να διαλυθεί καλά. Προσοχή εδώ, χρησιμοποιώ ένα λίγο μεγαλύτερο δοχείο γιατί η σόδα φουσκώνει όταν έρθει σε επαφή με το υγρό και θέλω να αποφύγω τυχόν ατυχήματα. Αφήνω τη σόδα να διαλυθεί πλήρως και την αφήνω στην άκρη για λίγο.

Στη συνέχεια, παίρνω μια μεγάλη λεκάνη και βάζω μέσα το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη άχνη και το μέλι. Με το σύρμα του μίξερ ή με ένα χειροκίνητο σύρμα, ανακατεύω όλα τα υλικά μέχρι να ενωθούν τέλεια και να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Παίρνω τον χρόνο μου σε αυτό το βήμα γιατί θέλω να είναι καλά αναμειγμένα.

Έχω ήδη κοσκινίσει το αλεύρι προηγουμένως, κάτι που βοηθάει πολύ στο να γίνουν πιο αφράτα τα μελομακάρονα. Ανακατεύω το κοσκινισμένο αλεύρι με το σιμιγδάλι, το γαρύφαλο και την κανέλα σε ένα ξεχωριστό μπολ, φροντίζοντας να κατανεμηθούν ομοιόμορφα τα αρώματα στα ξηρά υλικά. Τα ανακατεύω καλά με μια κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

Τώρα έρχεται το σημαντικό μέρος της ένωσης των υλικών. Ρίχνω τα ξηρά υλικά στα υγρά σιγά σιγά, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με αργές και προσεκτικές κινήσεις. Συνεχίζω να ανακατεύω μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Η ζύμη στην αρχή φαίνεται πολύ μαλακή, αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν πρέπει να ανησυχήσετε.

Σκεπάζω τη ζύμη καλά με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνω να ξεκουραστεί για δεκαπέντε λεπτά. Αυτός ο χρόνος αναμονής είναι απαραίτητος γιατί επιτρέπει στη ζύμη να πάρει τη σωστή υφή και να γίνει πιο εύκολη στο πλάσιμο. Μετά από αυτά τα δεκαπέντε λεπτά, η ζύμη είναι έτοιμη για πλάσιμο.

Όπως είπα και στην αρχή, κάθε μελομακάρονο πρέπει να είναι περίπου τριάντα γραμμάρια. Στρώνω αντικολλητικό χαρτί στο ταψί για να μην κολλήσουν τα μελομακάρονα και ξεκινάω να τα πλάθω ένα ένα. Μπορώ να τους δώσω το παραδοσιακό οβάλ σχήμα ή οποιοδήποτε άλλο σχήμα προτιμώ.

Ψήνω τα μελομακάρονα στους διακόσιους βαθμούς Κελσίου για δεκαπέντε με είκοσι λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Προσέχω να πάρουν ένα ωραίο ξανθό χρώμα, χωρίς να καούν. Όταν τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν λίγο πριν τα βουτήξω στο σιρόπι που έχω ετοιμάσει προηγουμένως.

Για το σιρόπι, βράζω τη ζάχαρη με το νερό και το μέλι για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς. Βουτάω τα χλιαρά μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά, ώστε να απορροφήσουν καλά το γλυκό υγρό. Τα τοποθετώ σε πιάτο και τα διακοσμώ με ψιλοκομμένα καρύδια και λίγη κανέλα από πάνω.

Η Συνταγή είναι της κας Αθανασια Πασιουδη

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips για Τέλεια Μελομακάρονα

  • Προσοχή στη θερμοκρασία: Το σιρόπι πρέπει να είναι καυτό και τα μελομακάρονα χλιαρά. Έτσι απορροφούν καλύτερα το σιρόπι χωρίς να διαλυθούν.
  • Κοσκίνισμα αλεύριου: Μην παραλείψετε το κοσκίνισμα του αλεύριου, καθώς βοηθάει στη δημιουργία πιο αφράτης υφής.
  • Χρόνος ξεκούρασης: Τα δεκαπέντε λεπτά αναμονής της ζύμης είναι κρίσιμα. Δεν τα παραλείπω ποτέ!
  • Ομοιόμορφο μέγεθος: Προσπαθώ να κρατάω τα μελομακάρονα στα τριάντα γραμμάρια το καθένα για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα.
  • Φύλαξη: Τα μελομακάρονα κρατούν για αρκετές ημέρες σε δοχείο με καπάκι. Μάλιστα, γίνονται ακόμα πιο νόστιμα την επόμενη μέρα!
  • Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού: Χρησιμοποιώ πάντα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού για καλύτερο άρωμα και γεύση.

Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: