Δείτε Επίσης: Καρυδόπιτα με Κρέμα και Σοκολάτα | Αφράτα Ρολάκια με κανέλα μήλο και καρύδια
Η Μηλοκαρυδόπιτα με σοκολάτα είναι ένα από τα πιο αρωματικά και αφράτα κέικ που μπορείτε να φτιάξετε στην κουζίνα σας, προσφέροντας μια υπέροχη γεύση που θυμίζει σπίτι. Πρόκειται για μία συνταγή που συνδυάζει τέλεια τη ζουμερή υφή του μήλου και του καρότου με την έντονη γεύση του καρυδιού, ενώ το πλούσιο γλάσο σοκολάτας απογειώνει το αποτέλεσμα. Εγώ τη φτιάχνω συχνά, καθώς είναι εύκολη και όλοι μου ζητούν τη συνταγή της μαμάς μου!
Υλικά για την Μηλοκαρυδόπιτα
- 4 αυγά
- 5 κουταλιές ζάχαρη
- 100 ml λάδι
- 100 ml γάλα
- 250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
- 1 μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. αλεσμένα καρύδια
- 3-4 τριμμένα μήλα
- 1 τριμμένο καρότο
- 1 ζάχαρη βανίλιας (βανιλλίνη)
για το Γλάσο
- 300 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. τρούφα σοκολάτας
Αναλυτική Εκτέλεση της Συνταγής
Σε ένα μπολ σπάω και ρίχνω μόνο τα ασπράδια των αυγών. Τα χτυπάω με ένα μίξερ χειρός και προσθέτω τη ζάχαρη σε δόσεις, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά. Προσθέτω και τους κρόκους των αυγών και συνεχίζω το χτύπημα.
Ρίχνω το γάλα με το λάδι και ανακατεύω με μία μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, ρίχνω το σιμιγδάλι και κοσκινίζω το μπέικιν πάουντερ μαζί με τη βανίλια. Ανακατεύω πολύ καλά.
Αδειάζω μέσα στο μείγμα τα καρύδια και ανακατεύω. Τέλος, προσθέτω τα τριμμένα μήλα και το καρότο, αναμειγνύοντας όλα τα υλικά.
Εφόσον αναμείξω το μείγμα, το αδειάζω σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος (εγώ χρησιμοποίησα ένα 25×25 εκ., αλλά η μαμά μου χρησιμοποιεί 30×20 εκ. ή στρογγυλό 26 εκ.) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά.
Λιώνω την κουβερτούρα. Αυτό το κάνω είτε στον φούρνο μικροκυμάτων (στα 600 W, ανακατεύοντάς την ανά 30 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει όλη) είτε σε μπεν μαρί (εγώ προτίμησα το μπεν μαρί). Προσθέτω το λάδι και ανακατεύω.
Περιχύνω το κέικ, αφού το έχω αφήσει να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τέλος, πασπαλίζω με τρούφα σοκολάτας.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 35-40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα
Χρήσιμα Tips για την Μηλοκαρυδόπιτα
Για να γίνει η μηλοκαρυδόπιτα πιο αφράτη, είναι σημαντικό να χτυπήσετε καλά τα ασπράδια με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
Μην παραψήσετε το κέικ. Ελέγξτε το με μια οδοντογλυφίδα μετά τα 35 λεπτά. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο.
Αφήστε την μηλοκαρυδόπιτα να κρυώσει καλά πριν βάλετε το γλάσο, αλλιώς αυτό θα λιώσει και δεν θα απλωθεί ομοιόμορφα.
Δείτε Επίσης: Καρυδόπιτα με Κρέμα και Σοκολάτα | Αφράτα Ρολάκια με κανέλα μήλο και καρύδια
Δείτε το βίντεο της Συνταγής εδώ









