Κιμαδόπιτα με Πατάτα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η τραγανή κρούστα, το ζουμερό γέμισμα κιμά και πατάτας και το πλούσιο άρωμα μπαχαρικών είναι ακαταμάχητα. Είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, από οικογενειακά δείπνα έως τραπέζια με φίλους. Μπορείτε να το κάνετε εύκολα και γρήγορα με τα υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Ερωτεύτηκα αυτή την πίτα από τη μάνα μου μετά την πρώτη μπουκιά. Σας δίνω μια συνταγή που ενθουσίασε όλους τους καλεσμένους μου. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη γέμιση:

  • 500 gr Κιμάς επιλογής
  • 3 μέτριες Πατάτες
  • 1 μέτριο κεφάλι Κόκκινο κρεμμύδι
  • Μπαχαρικά για γεύση: Αλάτι, βότανα, πιπέρι

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ Φύλλα κρούστας

Για τη σάλτσα (επικάλυψη):

  • 3 Αυγά
  • 100 ml Ελαιόλαδο
  • 1 Γιαούρτι
  • 200 μλ Μεταλλικό νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

1. Προετοιμασία Γέμισης: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για λίγο σε λίγο λάδι.

Προσθέστε τον κιμά στο κρεμμύδι, προσθέστε αλάτι, λαχανικά (βότανα) και πιπέρι κατά βούληση και συνεχίστε να σιγοβράζετε για λίγα λεπτά ακόμα.

Όσο σιγοβράζει το κρέας, ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη.

Ανακατέψτε τις τριμμένες πατάτες με το κρέας και το κρεμμύδι, και αν χρειάζεται να αλατοπιπερώσετε περισσότερο. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς.

2. Προετοιμασία Σάλτσας Αυγών: Ανακατεύουμε τα αυγά, προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι, το μεταλλικό νερό και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

3. Συναρμολόγηση Πίτας: Παίρνουμε ένα ταψί 35×25 και το αλείφουμε με λίγο λάδι.

Βάζουμε το πρώτο φύλλο (που διπλώσατε στη μέση πρώτα) στο ταψί. Περιχύνουμε ξανά αυτό το φύλλο με λίγο λάδι και τοποθετούμε δεύτερο φύλλο, πάλι διπλό.

Απλώνουμε λίγη γέμιση στη δεύτερη κρούστα και σκεπάζουμε με νέα κρούστα, μετά πάλι τη γέμιση και ούτω καθεξής μέχρι να εξαντληθεί η γέμιση. Τα δύο τελευταία φύλλα πρέπει να είναι χωρίς γέμιση, όπως ξεκινήσατε.

4. Ψήσιμο: Τώρα κόβουμε την Κιμαδόπιτα με Πατάτα στο επιθυμητό μέγεθος και περιχύνουμε με την έτοιμη σάλτσα αυγών.

Απλώνουμε λίγο με το μαχαίρι ώστε η πίτα να απορροφήσει καλύτερα την σάλτσα. Αφήστε για 30 λεπτά να μουλιάσουν καλά τα φύλλα.

Βάζουμε την Κιμαδόπιτα με Πατάτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να ροδίσει καλά. Χρόνος ψησίματος περίπου 45-50 λεπτά.

Καλή Απόλαυση!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 45-50 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 70-75 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 30 λεπτά (για να μουλιάσει η σάλτσα).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Αντί για απλά βότανα, μπορείτε να προσθέσετε μπαχάρι ή κανέλα στη γέμιση του κιμά, όπως σε παραδοσιακή κρεατόπιτα, για πιο έντονη γεύση.

Για πιο τραγανή κρούστα, χρησιμοποιήστε αντί για ελαιόλαδο, λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων. Δοκιμάστε κι άλλες αλμυρές πίτες.

Για πιο πλούσια γεύση στη σάλτσα, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του γιαουρτιού με λίγη κρέμα γάλακτος. Το μυστικό της επιτυχίας της Κιμαδόπιτας με Πατάτα είναι να απορροφήσει καλά τη σάλτσα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Τυρόπιτα Χωριάτικη με Χειροποίητο Φύλλο

Σπανακόπιτα Εύκολη με Φύλλο Κρούστας

Λαδένια Κιμώλου