Μοσχάρι Λεμονάτο είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Το κλασικό αυτό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, με το κρέας που λιώνει και την πλούσια, αρωματική σάλτσα λεμονιού, είναι ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι ή ένα επίσημο δείπνο. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα φαγητό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για το κρέας:

  • Μοσχαρίσιο κρέας: 1-1,2 κιλά

Για τη σάλτσα και το μαγείρεμα:

  • Κόκκινα κρεμμύδια (μικρά, ψιλοκομμένα): 2
  • Σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο): 2
  • Χυμός από λεμόνια: 3
  • Αποξηραμένη ρίγανη: 2 κουταλιές της σούπας (κσ)
  • Ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι
  • Ξηρό λευκό κρασί: 1/2 φλιτζάνι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για γαρνιτούρα/διακόσμηση:

  • Φρέσκο θυμάρι (προαιρετικό): 2 κσ

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινήστε κόβοντας το κρέας σε κομμάτια. Σκουπίστε το κρέας με χαρτοπετσέτες για να απομακρύνετε την υγρασία. Αυτό θα βοηθήσει στο σωστό σοτάρισμα και στο καβούρδισμα.

Ζεσταίνουμε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι ή κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρέας και το σοτάρουμε σε υψηλή φωτιά, μέχρις ότου το κρέας γίνει καφέ και καβουρδισμένο σε όλες τις πλευρές. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για τη γεύση.

Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Ρίξτε το κρασί και περιμένετε να εξατμιστεί. Η εξατμιση του αλκοόλ αφήνει μόνο το άρωμα του κρασιού.

Προσθέστε τον χυμό λεμονιού, την ρίγανη και αρκετό ζεστό νερό για να καλύψετε το κρέας. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Γυρίστε τη φωτιά προς τα κάτω και σιγοβράστε με το καπάκι για τουλάχιστον **1 έως 1,5 ώρες** (ή και παραπάνω, ανάλογα με το κρέας), μέχρι το Μοσχάρι Λεμονάτο να μαλακώσει εντελώς και η σάλτσα να δέσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Πριν το σερβίρισμα, αν χρησιμοποιήσετε, πασπαλίστε με φρέσκο θυμάρι.

Σερβίρετε με πατάτες πουρέ, μανιτάρια, ρύζι μπασμάτι ή πατάτες τηγανητές. Καλή Απόλαυση!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 90 λεπτά (1.5 ώρα)

Συνολικός Χρόνος: 105 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 0 ώρες/λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Αν θέλετε η σάλτσα να δέσει πιο γρήγορα, στο τέλος του μαγειρέματος αφαιρέστε λίγο υγρό και διαλύστε μέσα μια κουταλιά κορν φλάουρ, πριν το ξαναρίξετε στην κατσαρόλα. Δείτε και άλλες συνταγές με κρέατα κατσαρόλας.

Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με ζωμό βοδινού. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερο βάθος γεύσης στο Μοσχάρι Λεμονάτο.

Για ένα πιο έντονο άρωμα εσπεριδοειδών, προσθέστε στη σάλτσα και το ξύσμα από 1/2 λεμόνι, μαζί με τον χυμό. Δείτε ιδέες για κυρίως πιάτα με σάλτσα.


Tags: 

Alt Text 1: Το έτοιμο Μοσχάρι Λεμονάτο σε πιάτο, γαρνιρισμένο με πατάτες πουρέ.

Alt Text 2: Κοντινό πλάνο στο Μοσχάρι Λεμονάτο που σιγοβράζει στην κατσαρόλα με τη σάλτσα λεμονιού.

Alt Text 3: Μοσχάρι Λεμονάτο, κλασικό ελληνικό φαγητό.