Λαχανοντολμάδες με μία πλούσια σάλτσα αυγολέμονο

Υλικά

1 μεγάλο λάχανο
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κούπα ρύζι, Καρολίνα ή όποιο σας αρέσει
2 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
χυμό από 3 λεμόνια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 κσ corn flour
αλάτι , πιπέρι, καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση

Αρχικά, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι κωνικά προς το κέντρο του λάχανου, κάνοντας μια τρύπα ώστε να εισχωρήσει το νερό βράζοντάς το και να μαλακώσει τα εσωτερικά φύλλα.
Το βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό νερό, 1 στημένο λεμόνι και αλάτι και το βράζουμε για 12 λεπτά.
Τα φύλλα πρέπει να μαλακώσουν ώστε να τυλίγονται με ευκολία.
Αφού κρυώσει το λάχανο, ξεχωρίζουμε τα φύλλα του. Κρατάμε τα πιο μαλακά και τα χοντρά τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον ωμό κιμά, το ρύζι, το τριμμένο κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο, αλάτι, πιπέρι και μια κουταλιά του γλυκού πάπρικα καπνιστή. Τα ζυμώνουμε καλά. Ανοίγουμε ένα φύλλο λάχανου κάθε φορά και στη μια άκρη του βάζουμε μια μικρή ποσότητα (ένα κουτάλι σούπας περίπου) γέμισης. Τυλίγουμε προσεκτικά το ρολό, κλείνοντας και τις πλαϊνές άκρες και το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα της οποίας τον πάτο έχουμε στρώσει με μια σειρά από τα χοντρά φύλλα λάχανου. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Αφού γεμίσουμε την κατσαρόλα με όσες σειρές θέλουμε, τις σκεπάζουμε από πάνω με ένα πιάτο γυρισμένο ανάποδα. Προσθέτουμε βραστό νερό με αλάτι, 1 λεμόνι και μισή κούπα ελαιόλαδο. Το νερό θα πρέπει να σκεπάζει το πιάτο. Θέλουμε αρκετό νεράκι γιατί και το ρύζι μας θα το πιεί αλλά και θα κρατήσουμε 1 κούπα για το τέλος για το αυγολέμονο. Βράζουμε το φαγητό μας για 45- 50 λεπτά. Αφαιρούμε τους λαχανοντολμάδες και τους αφήνουνε στην άκρη. Στο υγρό που μας έχει απομείνει (1 κούπα περίπου) προσθέτουμε μια κούπα ακόμη νερό, τον χυμό από το τελευταίο μας λεμόνι, το corn flour, το αλάτι ,πιπέρι, και το υπόλοιπο λάδι μας. Τα ανακατεύουμε ζωηρά για να πήξει η σάλτσα μας.

Σε μία ωραία πιατέλα, τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες . Τούς περιχύνουμε με τη σάλτσα, βάζουμε από πάνω λίγη τριμμένη πάπρικα, πιπέρι και λίγα κλωναράκια μαϊντανού.

Η Συνταγή είναι από το https://www.notguiltyfood.com/

Προηγούμενο άρθροΓαλατόπιτα Μυτιλήνης με φύλλο (Video)
Επόμενο άρθροΚέικ με μαρμελάδα σύκου και καρύδια