Δείτε Επίσης: Μοσχαράκι κοκκινιστό με ρύζι…με απίθανη σάλτσα | Μοσχαράκι με λαχανικά στην κατσαρόλα
Το μοσχαράκι λεμονάτο με ρύζι αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, προσφέροντας μια υπέροχη γευστική εμπειρία σε κάθε τραπέζι. Εγώ, λοιπόν, σου δείχνω τον τρόπο να μαγειρέψεις το μοσχαράκι ώστε να γίνει λουκούμι, με μια πλούσια και βελούδινη λεμονάτη σάλτσα που θα δώσει μία ξεχωριστή γεύση στο κρέας. Ακολούθησε τα βήματα που θα σου περιγράψω και φτιάξε αυτό το πιάτο για την οικογένειά σου, θα με θυμηθείς!
Υλικά για το Μοσχαράκι Λεμονάτο
- 1 κιλό μοσχάρι (κομμένο σε μερίδες)
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- Λίγη μουστάρδα (περίπου 1 κ.γ.)
- Καρότα σε ροδέλες (περίπου 2-3)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Αλάτι, πιπέρι
- Ρίγανη
- Μπαχάρι
- Φύλλο δάφνης
- 1 κ.γ. κορν φλάουρ
για το ρύζι
- 1 φλιτζάνι ρύζι (Basmati exotic)
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- Διπλάσια ποσότητα ζεστό νερό
- Αλάτι
- Καλαμπόκι (προαιρετικά)
Εκτέλεση της Συνταγής
Σοτάρω το κρέας σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα σε ροδέλες, και συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγο ακόμα.
Ρίχνω και τη μουστάρδα στο φαγητό, για να δώσει μια ξεχωριστή γεύση και να βοηθήσει στη σάλτσα. Στη συνέχεια, σβήνω με το λευκό κρασί και το αφήνω να εξατμιστεί. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω και τα υπόλοιπα μπαχαρικά (ρίγανη, μπαχάρι, φύλλο δάφνης) και αρκετό ζεστό νερό.
Αφήνω το κρέας να βράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει τόσο ώστε να λιώνει στο στόμα. Αυτό μπορεί να πάρει αρκετή ώρα, ανάλογα με το κομμάτι του κρέατος. Μόλις βράσει το κρέας, ρίχνω τον χυμό λεμονιού.
Τέλος, διαλύω το κορν φλάουρ με λίγο ζουμάκι από το φαγητό και το ρίχνω στην κατσαρόλα. Αφήνω να βράσει λίγο ακόμα, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να γίνει βελούδινη. Το μοσχαράκι λεμονάτο είναι έτοιμο!
Προετοιμασία του Ρυζιού Basmati
Σοτάρω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το τριμμένο καρότο σε λίγο λάδι. Προσθέτω το ρύζι (Basmati exotic) και το σοτάρω κι αυτό για ένα λεπτό.
Ρίχνω τη διπλάσια ποσότητα ζεστό νερό από το ρύζι, αλατίζω και αφήνω να βράσει. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμα νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού. Προς το τέλος, ρίχνω και το καλαμπόκι.
Αφού απορροφηθεί όλο το νερό, αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω βάζω το καπάκι. Το αφήνω έτσι για αρκετή ώρα ώστε να “σταθεί” και να γίνει σπυρωτό.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα και 30 λεπτά – 2 ώρες (ανάλογα το κρέας)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες
Χρήσιμα Tips για το Μοσχαράκι
Για να γίνει το μοσχαράκι λεμονάτο πιο νόστιμο, επιλέξτε ένα καλό κομμάτι κρέατος, όπως η σπάλα ή το ποντίκι.
Αν δεν θέλετε να βάλετε κορν φλάουρ, μπορείτε να αφήσετε τη σάλτσα να δέσει μόνη της βράζοντας σε χαμηλή φωτιά, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Το μυστικό για το σπυρωτό ρύζι είναι η πετσέτα κάτω από το καπάκι, που απορροφά τους υδρατμούς και το αφήνει αφράτο










