Χοιρινές μπριζόλες με μυρωδικά

Υλικά συνταγής

Για τις μπριζόλες και το ψήσιμο
4 χοιρινές μπιρζόλες χωρίς κόκκαλο 1 εκ.
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, κοπανισμένη
1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
500 ml λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. μέλι επιλογής σας
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
4 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα τους χοντροκομμένα ή 1 κ.σ. αποξηραμένο δεντρολίβανο κοπανισμένο
6 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο, μόνο τα φύλλα τους , ψιλοκομμένα
7 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη, ή θυμάρι, μόνο τα φύλλα τους ψιλοκομμένα ή 1 κ.σ. αποξηραμένα και κοπανισμένα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
Πατάτες φούρνου
1 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά από τα προαναφερόμενα ή 2 κοφτά κ.γ. αποξηραμένα
Τυρι κίτρινο τριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Για το μαρινάρισμα: Ψιλοκόβετε τα μυρωδικά και κρατάτε στην άκρη για το τηγάνισμα 1 κ.σ. από τα φρέσκα μυρωδικά ή 1 κ.γ. από τα αποξηραμένα. Σε μια μικρή κατσαρολίτσα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα καρότα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4 λ περίπου ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν ελαφρώς. Τα βγάζετε από τη κατσαρόλα και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.

Στην ίδια κατσαρολίτσα ρίχνετε το κρασί και το αφήνετε να βράσει για 4-5 λ περίπου να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μετά προσθέτετε το μέλι και τη πάπρικα, ανακατεύετε καλά και μόλις πάρουν βράση σβήνετε τη φωτιά, αποσύρετε τη κατσαρόλα και την αφήνετε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα κρασιού.
Μόλις κρυώσει το κρασί το ρίχνετε μέσα στο μπολ με τα καρότα και το κρεμμύδι και προσθέτετε όλα τα μυρωδικά μαζί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αναμιγνύετε καλά. Βάζετε μέσα και τα μπριζολάκια, σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και τα αφήνετε για τουλάχιστον 3 ώρες να μαριναριστούν (ιδανικά αφήστε τα να μαριναριστούν για 12-15 ώρες), γυρίζοντάς τα κάθε τόσο ώστε να μαριναριστούν ομοιόμορφα και από τις 2 πλευρές.

Για τις μπριζόλες και το ψήσιμο: Βγάζετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα, τα σκουπίζετε ελαφρώς με απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα πολλά υγρά τους και τα αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
Μόλις αρχίσει να “ξανθαίνει” το σκόρδο βάζετε τα μπιζολάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, (σε μια στρώση αν χωράνε διαφορετικά τα ψήνετε σε δόσεις) και τα αφήνετε να ψηθούν για 4-5 λ από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν καλά και ψηθούν μέχρι μέσα.
Τα σβήνετε με το κρασί, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε τα μυρωδικά που κρατήσατε στην άκρη για το τηγάνισμα και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Σκεπάζετε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήνετε τις μπριζόλες για 10 λ να “ξεκουραστούν”. Συνοδεύετε τις μπριζόλες σας με πατάτες φούρνου και τυρί κιτρινο τριμμενο.

Καλή Απόλαυση

 

Προηγούμενο άρθροΝηστίσιμα ΤαχινοΜπακλαβαδάκια Όνειρο
Επόμενο άρθροΚουλουράκια Σμυρνέικα