Το μοσχαράκι λεμονάτο με ρύζι μπασμάτι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου κυριακάτικα φαγητά. Έτσι, σήμερα σας παρουσιάζω μια συνταγή που ξεχωρίζει για την απλότητά της και το εκπληκτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, το κρέας γίνεται τόσο μαλακό που κυριολεκτικά λιώνει στο πιρούνι, ενώ παράλληλα το λεμόνι προσθέτει μια υπέροχη φρεσκάδα. Επομένως, αν ψάχνετε για ένα νόστιμο και εντυπωσιακό πιάτο, αυτή η συνταγή θα σας ενθουσιάσει ολόκληρη την οικογένεια.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Μοσχαράκι Λεμονάτο

Ζεστό μοσχαράκι λεμονάτο σε πιάτο, με την πηχτή λεμονάτη σάλτσα και ρύζι μπασμάτι

Φτιάξτε το κλασικό και αγαπημένο μοσχαράκι λεμονάτο, μια παραδοσιακή συνταγή που το κρέας βγαίνει τόσο μαλακό που λιώνει στο πιρούνι. Μάθετε όλα τα μυστικά για τη σωστή θωράκιση του κρέατος και τη σάλτσα λεμονιού, που δένει υπέροχα με ρύζι μπασμάτι ή πουρέ.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 2 hours
Total Time 2 hours 15 minutes

Ingredients

  • 1 - 1,5 κιλό μοσχαρίσιο ποντίκι
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ή 3 αν το θέλετε πιο σκορδάτο)
  • 1 κρεμμύδι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Ζεστό νερό (τόσο όσο να σκεπαστεί το κρέας)
  • Λίγο κορν φλάουρ (προαιρετικά, για να δέσει η σάλτσα)

Instructions

Βήμα 1: Σωτάρισμα του Κρέατος

Αρχικά, τοποθετώ σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή χύτρα το ελαιόλαδο και το ανάβω σε δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί καλά το λάδι, προσθέτω τα κομμάτια του μοσχαριού και τα θωρακίζω από όλες τις πλευρές. Συνεπώς, αφήνω το κρέας να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα, γιατί αυτό προσθέτει πολλή γεύση στο τελικό αποτέλεσμα. Ανακατεύω συχνά για να μην κολλήσει, αλλά αφήνω κάθε πλευρά να καβουρδιστεί σωστά.

Βήμα 2: Προσθήκη Αρωματικών

Στη συνέχεια, προσθέτω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο καθαρισμένο και τσακισμένο. Επομένως, ανακατεύω καλά και αφήνω τα υλικά να μαλακώσουν για περίπου 3-4 λεπτά. Τότε, η κουζίνα αρχίζει να γεμίζει με υπέροχες μυρωδιές που ανοίγουν την όρεξη. Προσέχω να μην καούν το κρεμμύδι και το σκόρδο, γι' αυτό ρίχνω τη φωτιά στο μεσαίο.

Βήμα 3: Σβήσιμο με Κρασί

Μετά από αυτό, ρίχνω το κρασί και ανακατεύω αμέσως. Κατά συνέπεια, αφήνω το αλκοόλ να εξατμιστεί για 2-3 λεπτά, ενώ ανακατεύω περιστασιακά. Το κρασί δίνει βάθος στη σάλτσα και συνδυάζεται τέλεια με το λεμόνι που θα προσθέσω αργότερα.

Βήμα 4: Προσθήκη Υγρών και Μπαχαρικών

Ακολούθως, προσθέτω ζεστό νερό μέχρι να καλύψει μόλις το κρέας. Έπειτα, ρίχνω τον χυμό λεμονιού, το φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι κατά την κρίση μου. Ανακατεύω απαλά και σκεπάζω την κατσαρόλα. Ταυτόχρονα, ρυθμίζω τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία για να σιγοβράσει το μοσχαράκι λεμονάτο με ρύζι μπασμάτι χωρίς να χαλάσει η υφή του.

Βήμα 5: Σιγοβράσιμο

Τώρα έρχεται το πιο σημαντικό μέρος: η υπομονή. Αφήνω το κρέας να σιγοβράσει για περίπου 2 ώρες αν χρησιμοποιώ απλή κατσαρόλα, ή 1 ώρα αν έχω χύτρα ταχύτητας. Κατά τη διάρκεια αυτή, ελέγχω περιστασιακά και ανακατεύω ελαφρά. Επιπλέον, αν χρειάζεται, προσθέτω λίγο ακόμα ζεστό νερό ώστε να μην κολλήσει. Το κρέας πρέπει να γίνει τόσο μαλακό που να διαλύεται στο πιρούνι.

Βήμα 6: Τελειώματα και Σερβίρισμα

Τέλος, όταν το κρέας είναι έτοιμο, αν θέλω πιο πηχτή σάλτσα, διαλύω ένα κουταλάκι κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτω στην κατσαρόλα. Ανακατεύω καλά και αφήνω να σιγοβράσει για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει. Στη συνέχεια, σερβίρω το μοσχαράκι λεμονάτο με ρύζι μπασμάτι που έχω βράσει χωριστά, ή με πουρέ πατάτας και πατάτες τηγανιτές, ανάλογα με τη διάθεση της οικογένειας.

Η Συνταγή είναι της κας Maria Intze

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips

  • Επιλογή Κρέατος: Προτιμήστε το μοσχαρίσιο ποντίκι γιατί είναι ιδανικό για μαγειρέματα με υγρά, καθώς γίνεται εξαιρετικά μαλακό.
  • Θωράκισμα: Μην παραλείψετε το θωράκισμα του κρέατος, επειδή σφραγίζει τους χυμούς και προσθέτει χρώμα και γεύση.
  • Ζεστό Νερό: Πάντα προσθέτετε ζεστό νερό, όχι κρύο, γιατί το κρύο νερό σκληραίνει το κρέας.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Αν έχετε χρόνο, προτιμήστε το αργό μαγείρεμα στην κατσαρόλα αντί για τη χύτρα, διότι το αποτέλεσμα είναι πιο νόστιμο.
  • Λεμόνι: Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ξύσμα λεμονιού στο τέλος για έξτρα άρωμα.
  • Συνοδευτικά: Το ρύζι μπασμάτι είναι η τέλεια επιλογή επειδή απορροφά υπέροχα τη σάλτσα.

Καλή σας όρεξη! Ελπίζω να απολαύσετε αυτό το υπέροχο πιάτο όσο κι εγώ κάθε φορά που το φτιάχνω για την οικογένειά μου!